Jazzová sklizeň 2012, aneb co brzy vyjde?

9. leden 2012

Začátek roku slibuje skutečně bohatou jazzovou nadílku. Připravili jsme přehled chystaných jazzových nahrávek, kterým byste měli věnovat pozornost.

Verneri Pohjola – Ancient History (27.1., ACT) Současný finský jazzový idol Verneri Pohjola natočil své předchozí album v sestavě rozšířené o smyčcové kvarteto (psali jsme o něm zde). Nyní nahrál zcela nové album ve špičkovém kvartetu.

Charlie Haden & Hank Jones - Come Sunday (24.2., Emarcy). Oba zúčastnění na tomto albu už bohužel nejsou mezi živými. Album Come Sunday navazuje na společnou nahrávku Hadena s Jonesem z roku 1995 (Steal Away) a svůj název odvozuje samozřejmě od známého standardu Duka Ellingtona.

Shai Maestro Trio (únor 2012, Laborie Jazz). Čeští posluchači si pianistu Shai Maestra ponejvíce spojí s basistou Avishaiem Cohenem, kterého doprovází od roku 2006 (tedy od svých 19 let!). V Cohenově kapele nahradil pianistu Sama Barshe, a tak se objevil na basistových albech z poslední doby (Gently Disturbed, Sensitive HoursAuroraSeven Seas). Maestro v únoru vydá svůj sólový debut v triu spolu s Jorge Roederem (basa) a  Zivem Ravitzem (bicí). Desku představí v březnu také v ČR.

Chick Corea, Eddie Gomez, Paul Motian – Further Explorations (17.1., Concord Jazz). Vliv pianisty a skladatele Billa Evanse na současné umělce je nezpochybnitelný. Chick Corea dal dohromady trio, se kterým vzdal poctu Evansově vlivné desce Explorations. Nové album Further Explorations bylo nahráno živě v květnu 2010 v klubu Blue Note a nemá jít prý o „pouhou poctu“, ale přinést i nový autorský materiál. Za bubeníka si nemohl Corea vybrat nikoho kompetentnějšího (Motian hrál právě v triu s Evansem a Scottem LaFarem).

Emile Parisien Quartet (duben 2012, Laborie Jazz). Saxofonista Emile Parisien (1982) si svoje učednické roky prožil v Marciacu, městě proslaveném mezinárodním festivalem. Právě Jazz in Marciac mu umožnil první kontakty s jazzovými legendami Wyntonem Marsalisem, Christianem McBridem, Johnny Griffinem nebo Bobby Hutchersonem. Jeho kvarteto funguje od roku 2004 a předloni se představilo i na Jazzfestu Brno. Kapela na jaře vydá svou třetí desku.

Curtis Stigers - Let'S Go Out Tonight (23. 3., Concord Jazz) Zpěvák a saxofonista Curtis Stigers dokazuje, že dělící linie mezi jazzem, popem, rockem a blues nemusí být tak ostré, jak by se mohlo zdát (ukázal to i na nedávném koncertě v Bratislavě). Na jaře vydá nové album v produkci hvězdného Larryho Kleina. Mezi spoluhráči jsou např. hammondkář Larry Goldings, kytarista Dean Parks, nebo basista Kaveh Rastegar.

Jeff Lorber Fusion  - Galaxy (31. 1., Heads Up). Jeff Lorber nedávno navštívil také Česko. Nyní se svým aktuálním fusion projektem vydá nové album. Na mezigalaktické cestě ho doprovázejí Jimmy Haslip (basista Yellowjackets), Eric Marienthal, Randy Brecker, kytaristé Paul Jackson Jr. a Larry Koonse, či bubeníci Vinnie Colaiuta a Dave Weckl.

Jack DeJohnette – Sound Travels (17. 1., Golden Beams/eOne) Sedmdesátník Jack DeJohnette chystá nové sólové album, pro něž složil většinu skladeb. Účinkuje na něm spousta známých tváří, jako zpěváci Bobby McFerrin a Esperanza Spalding, trumpetista Ambrose Akinmusire, pianista Jason Moran, nebo kytarista Lionel Loueke.

Portico Quartet (30. 1., Real World Records). Post-jazzová britská formace letos odehraje minimálně tři koncerty v Česku, a to s novým albem, které vyjde tento měsíc. Portico Quartet zůstali v jádru akustičtí, elektronické efekty však začali používat všichni hráči. Vysvětluje to saxofonista Jack Wyllie: „Na turné k předchozímu albu jsme se snažili dohlédnout za zvuk našich nástrojů, pro mě to znamenalo více efektových pedálů a smyček. Milo už nějaké efekty na base používal a Duncan má teď vedle klasických bicích i ryze elektronickou soupravu. Máme stále ten teplý akustický feeling, ale s větším podílem digitální manipulace.“

Robert Glasper – Black Radio (28. 2., Blue Note). Pianista Robert Glasper, který nedávno dvakrát vystoupil v Praze, ohlásil vydání nového alba své kapely Experiment. Prý nesnadno zařaditelná nahrávka se bude pohybovat na rozmezí jazzu, hip-hopu, R&B a rocku. Páteří desky Black Radio bude Glasperova elektrická kapela (saxofonista Casey Benjamin, basista Derrick Hodge a bubeník Chris Dave). Ve studiu se však vystřídala celá řádka hvězdných hostů, jako Erykah Badu, Bilal, Lalah Hathaway, Chrisette Michele, Mos Def, Musiq Soulchild, Meshell Ndegeocello a další.

Robert Glasper x Erykah Badu - Afro Blue by BamaLoveSoul

Don Byron New Gospel Quintet - Love, Peace, and Soul (21. 2., Savoy Jazz) Inovativní klarinetista a saxofonista Don Byron podepsal smlouvu se Savoy Jazz a trochu změnil žánr: dal se totiž na gospel. Na nové desce vzdává poctu gospelovým legendám Thomasi A. Dorseymu a Rosettě Tharpe. Na možná překvapivé nahrávce účinkují DK Dyson (zpěv), Xavier Davis (zpěv, piano), Brad Jones (basa, zpěv), Pheeroan Aklaff (bicí) a hosté jako Brandon Ross a Vernon Reid (kytary), Dean Bowman (zpěv), Ralph Alessi (trubka) a JD Parran (baryton saxofon).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.