Jazzová událost roku: Wayne Shorter zahraje v Praze

4. listopad 2013

Rok po jazzovém titánovi Sonnym Rollinsovi přivítá tento týden Praha dalšího saxofonového velikána. Na festivalu Struny podzimu zahraje kvartet Waynea Shortera.

Se svou progresivní skupinou vystoupí Wayne Shorter ve Velkém sále pražské Lucerny 6. listopadu. Doprovodí jej nejen jeho stálý kvartet, ale v druhé půlce večera výjimečně i Pražská komorní filharmonie pod taktovkou Martina Kumžáka.

Shorter v Praze představí letošní album Without a Net. Tato novinka obsahuje celkem šest nových Shorterových skladeb, a také nové verze starších kompozic, jako Orbits (z Davisova alba Miles Smiles) nebo Plaza Real (z repertoáru Weather Report). Kvartet také reinterpretuje ústřední melodii z muzikálu Letíme do Ria (1933), který filmoví fanoušci (jako Shorter) znají jako první filmové setkání Freda Astaira a Ginger Rogersové.

Podívejte se na ukázku z letošního koncertu Waynea Shortera


:

Kapela Wayne Shorter Quartet je na turné konstantně prakticky od roku 2001 (tehdy v Evropě také vznikla oceňovaná nahrávka Footprints Live). Ve stálém složení John Patitucci (basa), Brian Blade (bicí) a Danilo Perez (piano) a samozřejmě Wayne Shorter (saxofony) vystoupila kapela také dvakrát v Praze – v roce 2005 v pražském Kongresovém centru a v roce 2008 v Rudolfinu.

Shorterovu neustálou potřebu změny reflektoval v recenzi posledního pražského vystoupení i Igor Wasserberger v Harmonii. „Spolu s hudební přitažlivostí je kvarteto stimulující též v myšlenkové rovině. Provokuje k úvahám o stavu a směrování jazzu. Nabízí přesvědčivou alternativu k možnostem improvizace na principu řetězce chorusů a prezentuje též zrušení dělby sólista-doprovod směrem ke koherentní kolektivní improvizaci – kompozici.“

Jazzu bude v závěru Strun podzimu patřit patřit i festivalová klubová noc Spotlight, která se uskuteční 9. listopadu v klubu Roxy/NoD. Vedle zpěvačky Andrey Triany se tuzemskému publiku představí manchesterské trio Go Go Penguin se svým jazzem ovlivněným elektronikou a mladý jazzový talent Ian Mikyska, který přiveze elektro-jazzovou formaci Profound Bass inspirovanou tanečními styly.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio