Jazzové čtení na léto: zdarma ke stažení

13. červenec 2011

Přinášíme přehled šesti jazzových časopisů, jejichž nejnovější čísla si můžete zdarma a legálně stáhnout. Je mezi nimi nejen legendární Downbeat, ale také zajímavé magazíny z Polska a Belgie. Příjemné letní počtení!

Downbeat Americký jazzový měsíčník Downbeat nabízí své červencové číslo ke stažení zdarma. Titulním materiálem je rozhovor s kytaristy Marcem Ribotem a Nelsem Clinem. Uvnitř dále najdete interview s kapelou Yellowjackets o jejich nové desce Timeline, či například se saxofonistou Wessellem Andersonem. Nechybí obsáhlá recenzní rubrika (nová alba James Farm, Bill Frissell, Cuong Vu, Al Di Meola atd.). Studenty potěší ryze praktický text – návod na transkripci jazzových sól z nahrávek. Červencový Downbeat si stáhněte zde.

02386224.gif

Earshot Jazz Časopis vydává stejnojmenná nezisková organizace založená v roce 1984 v Seattlu. Měsíčník vychází již 25 let a přináší zejména recenze a profily jazzových umělců této oblasti, nicméně také články s širším dosahem. Červencové číslo se mimo jiné věnuje jazzovým kapelám na středních školách v oblasti Seattlu. Nový Earshot Jazz si stáhněte zdarma zde.

New York City Jazz RecordMagazín s tímto názvem byl několikrát označen JJAA (asociace jazzových novinářů) za nejlepší časopis věnující se jazzu. List distribuovaný v newyorských jazzových klubech se zaobírá hlavně děním v „Mekce jazzu“, přesah výborně zpracované recenzní rubriky (desky, koncerty) je však nepochybně větší. V červencovém čísle je mimo jiné rozhovor se zpěvákem a pianistou Freddy Colem. Stáhněte si jej zde.

02386223.jpeg

Jazz InsideMěsíčník Jazz Inside funguje spíše jako průvodce jazzového dění v New Yorku a okolí. Nicméně přináší i rozhovory a recenze s obecnějším dosahem. Hlavním materiálem červencového vydání (64 stran) je nepochybně rozhovor s Hiromi o jejím novém albu Voice. Z dalších stojí za pozornost rozhovory s pianistou Johnem Beasleyem, s Larry Goldingsem o nové sólo-piano nahrávce In My Room, nebo s trumpetistou Christianem Scottem o novince Ninety Miles. Ojedinělé je také interview s ruským free-jazzovým matadorem Vladimirem Tarasovem. Červencové číslo stahujte zdarma zde.

Jazz Press Umíte-li alespoň trochu polsky, bude pro vás příjemným překvapením jazzový magazín polské stanice RadioJazz.fm. Červencové vydání přináší sympatické shrnutí jazzových desek, které v Polsku vyšly od začátku roku (zde stojí za pozornost deska Wojtka Mazolewskeho, na které účinkuje trumpetista Oskar Török, známý z českého Vertiga). Velice přínosný je průvodce po evropských letních jazzových festivalech. Nechybí kritiky nových i historických jazzových nahrávek a také užitečné jazzové „kalendárium“. Aktuální číslo Jazz Pressu si můžete stáhnout zde.

02386222.jpeg

Lundis d'Hortense Pro ty, kteří ovládají francouzštinu, se nabízí belgický čtvrtletník Lundis d'Hortense. Mapuje především jazzové koncerty a nově vydané nahrávky v Belgickém království. Nejnovější číslo přináší profilový rozhovor s kytaristou Fabienem Degrysem. Časopis si můžete stáhnout zde.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio