Jazzové tipy na únor

10. únor 2011

Redakce Euro Jazzu sestavila přehled jazzových koncertů, které byste si neměli v únoru nechat ujít. Jak v Praze, tak dalších městech ČR.

PRAHA

14. + 15. 2. The Bad Plus, Jazzdock Postmoderní pianové trio, které se rozhodně nenechává svazovat jazzovými konvencemi. Koncept, který do svého akustického rámce přimíchává vlivy rocku, popu i elektronické hudby, slibuje hodně intenzivní zážitek. Jeden z pražských koncertů bude nahrávat i Český rozhlas 3.

16. 2. Central European Jazz Connection, Národní památník na Vítkově Jednorázově sestavený projekt u příležitosti výročí Visegrádské skupiny. Formaci sestavil polský klavírista Kuba Stankiewicz a tvoří ji slovenský kytarista a skladatel Matúš Jakabčic, maďarský trumpetista Kornél Fekete-Kovács, český kontrabasista Jaromír Honzák a slovenský bubeník Peter Solárik. Speciálním hostem je slovinský saxofonista Primož Fleischman. Středoevropský jazz v nejvyšší kvalitě. Vstup je zdarma!

02079794.jpeg

16. 2. Andrej Šeban, Klub Kaštan

Tak trochu utajený koncert výjimečného slovenského kytaristy Andreje Šebana. Dlouholetý spolupracovník Richarda Müllera, Petera Lipy, ale především osobitý leader vlastních formací přijede do Prahy sám, aby předvedl sólovou performanci s využitím četných efektů, live samplingu, ale také vtipu a nadsázky.

17. 2. Ida Kelarová & Jazz Famelija, Rock Café Ida Kelarová spojila romskou nespoutanost s prvotřídními českými a slovenskými jazzmany (Ondrej Krajňák, Marián Ševčík, Tomáš Baroš). Po dlouhé době jediný koncert v Praze slibuje skutečně nevšední zážitek!

22. 2. Aga Zaryan, Španělský sál, Pražský hrad

Polská zpěvačka Aga Zaryan (1976) patří mezi nejvýraznější představitele současného evropského jazzu. Na jejím pražském koncertě vystoupí mimo jiné i renomovaný český kytarista David Dorůžka, který je již třetím rokem stálým členem její skupiny.

BRNO

22. 2. Dziki Jazz, Klub Stará Pekárna Moderní jazz hraný s velkou expresivitou a hráčskou vyzrálostí. Skladby souboru, který vede v Česku již dobře známý bubeník Rafal Gorzycki, obsahují občasné improvizované plochy, ve kterých se může expresivita instrumentálně vyzrálého seskupení zcela uvolnit. Trumpetista Maurycy Wojcinski skvěle zvládá přechod z čistého jazzového projevu v improvizované zvukové gejzíry a sound kvarteta, výrazně poznamenaný i elektrickou kytarou, je ve své podstatě hodně jazzrockový.

28.2. Jazz Archiv, Metro Music Bar Brněnský big band swingových melodií ze zlaté éry velkých orchestrů od Glenna Millera až po Counta Basieho

OLOMOUC 16.2. Robert Balzar Trio, Jazz Tibet Club Robert Balzar Trio je známější jako rytmika kapely Illustratosphere, ovšem již od roku 1996 funguje jako etablované jazzové těleso. Robert Balzar a jeho trio přinášejí na scénu jazz zcela srozumitelný, jazz, který by se měl líbit nejen fanouškům žánru, ale i lidem, jimž toto hudební odvětví moc neříká.

19.2. Peter Lipa Band, Jazz Tibet Club Peter Lipa netají své inspirace zpěváky jako Jimmy Rushing, Ray Charles, Al Jarreau, Joe Cocker či Bobby McFerrin. Jeho schopnost spontánní improvizace a nadstylové písničkářství určitě nezklame ani v Olomouci.

02212050.jpeg

OSTRAVA 15.2. Fresh Jazz Sound PL/CZ Band, Klub ParníkFresh Jazz Sound je česko polské sdružení muzikantů, jejímž zakládajícím členem je excelentní ostravský pianista Vlastimil Šmída. Hrají především standardy ve vlastním aranžmá, ale i autorské písně. Tři z pěti členů jsou současnými či bývalými studenty známé Akademie K. Szymanowskiego v Katovicích.

24. 2. Steve Lukather, Klub Fabric Koncert v ostravském Fabricu, který potěší především rockově orientovanější příznivce, bude patřit legendárnímu kytaristovi Stevu Lukatherovi (TOTO). Poprvé vystoupil v Česku s velkým úspěchem v březnu 2009 se stejnými spoluhráči a nyní se vydává na velké evropské turné na podporu nového alba “All’s Well That Ends Well”.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.