Jazzový festival v Přerově odtajnil program

15. srpen 2012

Pořadatelé Československého jazzového festivalu zveřejnili program své akce, na které koncem října vystoupí zpívající altsaxofonistka Grace Kellyová, Bill Evans nebo bubeník Al Foster.

Už 29. ročník ČJF se tentokrát bude konat mezi 18. a 20. říjnem v rekonstruovaných prostorách Městského domu v Přerově. Vedle zmiňovaných renomovaných jazzmanů zde vystoupí také Big Band Felixe Slováčka s vycházející hvězdou britské jazzové scény, kterou je pianista a zpěvák Anthony Strong, zajímavou fúzi jazzu a romské hudby nabídne česko-slovensko-srbsko-maďarská sestava Josef Fečo & Gipsy Friends a se slovenským AMC Triem se představí švédský kytarista Ulf Wakenius.

„Měli jsme sice trochu jiné představy, ale někteří umělci, které jsme oslovili, na poslední chvíli změnili turné. Rozpočet festivalu je letos trochu nižší než v minulých letech, ale na atraktivitě to rozhodně neubere,“ uvedl pro přerovský deník ředitel festivalu Rudolf Neuls.

Úvodní koncert zahájí 18. října Grace Kellyová, která už v šestnácti letech zabodovala v anketě časopisu Down Beat. Přes její mládí (letos jí bude teprve dvacet let) ji mezi sebe přijali uznávaní kolegové Phil Woods či Lee Konitz, kteří s ní natočili alba Man with the hat a Gracefulee. Podívejte se na ukázku z koncertu:

Páteční program (19.10.) nastartuje česko-slovensko-srbsko-maďarský projekt basisty Josefa Feča & Gipsy Friends. Ansámbl vystoupí s programem, ve kterém nabídne originální kombinaci jazzu a romského folklóru.

V druhé polovině večera vystoupí renomovaný bubeník Al Foster, který se proslavil mimo jiné po boku Milese Davise. Na přerovský festival přijede jako leader podobného kvarteta, se kterým v roce 2008 natočil v newyorském klubu Village Vanguard živé album Love, Peace and Jazz.

O závěr festivalu se postará seskupení Bill Evans Soulgrass v čele se saxofonistou, jenž také získal zkušenosti v kapele Milese Davise. Během dvacetileté kariéry prozkoumal hudbu, která leží někdy dosti daleko za jazzovými hranicemi (hip-hop, reggae, funk apod.). Posluchači přerovského festivalu se mohou těšit na živé provedení skladeb, které tvoří náplň jeho posledního alba Dragonfly.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka