Jazzový katalog ECM zremixovali dídžejové

18. duben 2011

Vlastně se to nabízelo už dávno. Ovšem remix desek z katalogu kultovního německého labelu ECM Records vznikl až teď.

Zpráva o tom, že dídžejové Richardo Villalobos a Max Loderbauer zremixují legendární alba ECM se objevila sice již před dvěma lety. Nicméně teprve nyní je dílo hotovo a do médií pronikly i konkrétnější informace.

Richardo Villalobos je německá techno ikona chilského původu, jenž patří k předním postavám současné elektronické hudby. Jeho angažmá v projektu Re: ECM však není natolik překvapující, jak by se mohlo zdát: Villalobos je prý zarputilý fanoušek mnichovského labelu se zcela svébytnou estetikou a na párty k 40. výročí ECM účinkoval i coby DJ. Navíc jak přiznal v rozhovoru pro magazín Resident Advisor, v soukromí prý poslouchá nejraději klasickou hudbu a jazz.

Pro chystané dvoudiskové album remixů se Villalobos spojil s Maxem Loderbauerem, dalším německým elektronickým umělcem, známým ze skupin jako Sun Electric, Moritz Von Oswald Trio a NSI.

Album, které má vyjít 20. června, obsahuje 17 remixů, mezi nimiž převládají kompozice Nora Christiana Wallumrøda, ale také Paula Motiana, Miroslava Vitouše, Bennie Maupina, Arvo Pärta a dalších.

02312822.jpeg

Vydavatelství ECM (Edition of Contemporary Music) založil Manfred Aicher v roce 1969. Brzy proslulo svou „chladnou“ estetikou, zdůrazňující zadumanost, temnější barvy a pomalejší vnímání času. Mnoho snímků postrádá průběžný beat běžný v hlavním proudu amerického jazzu a časem se staly synonymem evropského pojetí jazzu. V katalogu je však zastoupeno také množství Američanů, jako Chick Corea, Pat Metheny, Keith Jarrett, či John Abercrombie. ECM mělo svůj význam i pro počátky evropského e-jazzu, když vydalo první alba trumpetisty Nilse Pettera Molværa.

Playlist Richardo Villalobos/Max Loderbauer – Re: ECM

CD 1: 1. Reblop (Wallumrød/Villalobos/Loderbauer) 2. Recat (Wallumrød/Villalobos/Loderbauer) 3. Resvete (Knaifel) 4. Retimeless - feat. Cassy (Abercrombie/Villalobos/Loderbauer) 5. Reemergence (Vitouš/Villalobos/Loderbauer) 6. Reblazhenstva (Knaifel) 7. Reannounce (Sclavis/Villalobos/Loderbauer) 8. Recurrence (Brederode) 9. Requote (Wallumrød/Villalobos/Loderbauer)

CD 2: 1. Replob (Wallumrød/Villalobos/Loderbauer) 2. Reshadub (Giger/Villalobos/Loderbauer) 3. Rebird (Motian/Villalobos/Loderbauer) 4. Retikhiy (Knaifel arr. Villalobos/Loderbauer) 5. Rekondakion (Pärt) 6. Rensenada - feat. Achil (Maupin/Villalobos/Loderbauer) 7. Resole (Knaifel) 8. Redetach (Wallumrød/Orning/Henriksen/Larsen//Villalobos/Loderbauer)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.