Jazzový showcase poprvé v Brně

2. červen 2021

V Brně proběhne první český jazzových showcase. V Divadle Husa na provázku vystoupí 28. - 29. června kapely z Česka a Rakouska, v publiku budou hlavně zástupci zahraničních festivalů, dramaturgové a novináři.

Central European Jazz Showcase (CEJS) je šitý na míru kapelám, které mají potenciál prosadit se v zahraničí. Cílem showcase je podpořit export jazzových kapel, aby se častěji objevovaly na programech klubů a festivalů v zahraničí a popularizovaly tak český jazz.

CEJS je pořádán mimo jiné jako soutěž a prvním již jistým výsledkem exportních snah bude koncert pro čtyři vítězné kapely v londýnském klubu Pizza Express Jazz Club. Vítěze budou na místě vybírat přítomní delegáti na základě poslechu jednotlivých vystoupení.

„Síle zážitku v blízké přítomnosti hudebníků plně zabraných do tvůrčího procesu se nevyrovná prostě nic. Troufnu si tvrdit, že většina hudebních promotérů smýšlí podobně – prezentace živé hudby je často jejich celoživotním posláním.

Dobrou příležitost pro sebeprezentaci kapelám nabízí právě tradiční formát showcase, při němž se promotérům koncentrovaně představuje celá řada kapel,“ říká ředitel JazzFestu Brno Vilém Spilka.

Na akci budou prezentovány nejen české kapely, ale i soubory ze sousedního Rakouska. CEJS je totiž pořádán ve spolupráci s hudebním festivalem Jazzwerkstatt Poysdorf.

Dramaturgie je navíc postavena tak, aby prostor získaly jak kapely etablované (Jaromír Honzák Quintet, David Dorůžka Trio, Vertigo, Invisible World, Ondřej Štveráček Quartet, Dorota Barová Trio, Tellemarkk, Cotatcha Orchestra), tak i ty teprve vycházející (Kristina Barta Event Horizon, B/Y Organism, Zabelov Group, Marta Kloučková Quintet, Purple Is The Color, Eloá Gonçalves Trio, Nikol Bóková Trio, Anna Maurer Trio, PRIM, Kind Images, HI5, trio akt:zent).

Jedinou změnou oproti původnímu konceptu je rozhodnutí organizátorů zpřístupnit CEJS jen pro pozvané, a to kvůli platným opatřením proti šíření koronaviru.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio