Jeff Ballard Trio feat. Miguel Zenón, 2011

9. květen 2012

Sobota 12. 5. – Euro Jazz 20:00 – 21:04: Jazz Club, záznam koncertu z Rolf Liebermann Studio, Hamburg, 8. 9. 2011 (Záznam EBU)

Ačkoli americký bubeník Jeff Ballard vystupoval se svým triem (Miguel Zenón – sax, Lionel Loueke – kytara) také loni na podzim v pražském Jazz Docku, náš záznam nepochází odsud, ale z nepřeberné zásobárny Evropské vysílací unie (EBU). Koncertní snímek, který odvysíláme v sobotu 12. května na Euro Jazzu (20:00), byl nahrán v Hamburku.

Jeff Ballard je samozřejmě znám hlavně jako bubenická opora současného tria Brada Mehldaua (počínaje albem Day is Done z roku 2005). Nicméně má i množství dalších sidemanských a sólových aktivit. Jednou z nich je právě toto trio:

Trio ve složení saxofon-kytara-bicí není v jazzu příliš obvyklé, ale rozhodně není jediné; jak dokazuje například někdejší trio zesnulého Paula Motiana s Joe Lovanem a Billem Frisellem. Jak uvedl Ballard pro český Prague Post, Motian pro něj ale nebyl hlavní inspirací:

„Vidím nás někde mezi Motianem a worldmusicovými kapelami, obě vychází z tradice, kde bicí hrají v hudbě klíčovou roli,“ řekl anglicky psanému deníku Ballard. Připomeňme, že bubeníkovi partneři pochází z Porto Rica (Miguel Zenón) a západoafrického Beninu (Lionel Loueke).

Podívejte se na další ukázku:

Trio s ústřední rolí bicích mělo na svém podzimním turné (z něhož pochází náš záznam) v playlistu skladby současných jazzových umělců (Brad Mehldau, Kurt Rosenwinkel, Guillerm Klein), ale i klasiky z repertoáru Theloniouse Monka, Silvia Rodrigueze, Stevie Wondera, nebo třeba Beatles.

Nenechte si ujít výjimečný Jazz Club na Euro Jazzu! Začínáme 12. května ve 20:00.

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.