Jeroen van Vliet & Sikeda – Thin Air

28. březen 2011

Tématem týdne ve vysílání Euro Jazzu je holandský jazz. A také Albem týdne je snímek pocházející z Holandska. Jde o pozoruhodné album pianisty Jeroena van Vlieta a jeho skupiny Sikeda.

Jeroen van Vliet (1965) je již renomovaný nizozemský pianista a skladatel. V roce 1991 vystudoval na konzervatoři v Utrechtu a od té doby sbírá ocenění v rodném Holandsku i za hranicemi. Během let spolupracoval i s mezinárodně známými umělci jako jsou Bob Malach, Kenny Wheeler, John Zorn, Norma Winstone, či Charlie Mariano.

Nicméně Vliet je stále známější na své domácí scéně. V Holandsku účinkuje na 45 albech coby sideman a na 6 jako leader skupiny. K jeho nejzajímavějším projektům patří jeho déletrvající spolupráce se známým trumpetistou Ericem Vloeimansem v elektro-jazzové formaci Gatecrash (kde obsluhuje Fender Rhodes piano a efekty) či jeho vlastní trio (spolu s Pascalem Vermeerem na bicí a Fransem van de Hoevenem na kontrabas).

Zmiňované trio tvoří i rytmický fundament nahrávky Thin Air. Kompozice pro ni vznikly původně na základě zakázky zadané North Sea Jazz festivalem a Nizozemským hudebním centrem.

02290175_0.jpeg

„Rozhodl jsem se pro sexteto složené z hudebníků, s nimiž jsem už při různých příležitostech pracoval a které obdivuji. Kromě základního tria byl dobrou volbou Afra Mussawisade, jak pro jeho hru na perkuse, tak pro práci se zvukem a samply. Zavolal jsem i Erwinu Vannovi, s nímž jsem nahrál již několik alb, a mám rád jeho lyrický způsob hry a skvělé nápady. Když jsem slyšel Jörga Brinkmanna, byl jsem uhranut jeho kreativním způsobem hry na cello, a měl jsem pocit, že s ním musím hrát,“ vysvětluje van Vliet v bookletu.

Kapela dostala název Sikeda, což je slovo bez skutečného významu, které bylo vybráno čistě pro svůj zvuk.

Zmiňovaný nu-jazzový projekt Gatecrash zde má pouze jeden ohlas, spíše jen v podobě razantně groovujícího intermezza Boyz-Noise:

Celkový koncept je však úplně jiný. Zvuku nechybí podstatná dávka severské zádumčivosti, jakou známe třeba z norských nahrávek ECM (osobně mi práce cella připomněla třeba desky Christiana Wallumrøda). Přece jen se však nedostáváme ke klišé, ke kterým tato „škola“ často svádí. Může za to temperament perkusisty Afra Mussawisadeho (původem z Íránu), který atmosféru prohřeje a geograficky nás zavede trochu jinam.

Křehkost spojení piano-cello-perkuse dává vzpomenout na podobně multikulturní spojení Leszek Mozdzer-Lars Danielsson-Zohar Fresco, kteří před časem navštívili také Prahu.

Pravděpodobně to byly perkuse Afry Mussawisadeho, které inspirovaly pianistu k obohacení kompozic i o náznaky etnických vlivů, jako například v Al-Kirbah, kde má nosnou melodii tenor saxofon. Poslechněte si ukázku:

Vliet se zde projevuje především coby osobitý skladatel, jehož hlas je vetkán do přediva celku, sólově příliš nevyčnívá, o to víc však potom takový výstup vynikne. Poslechněte si sólo ve skladbě Hide & Seek:

Thin Air je velice vyrovnané album, které může v lecčems připomínat filmový soundtrack. To však neznamená, že by bez obrazové složky tato hudba nemohla fungovat. Naopak, je plné neotřelých kompozičních nápadů, ani na okamžik nenudí a inspiruje svým svěžím zvukem a sofistikovanými rytmy.

Jeroen van Vliet & Sikeda – Thin Air

Jeroen van Vliet – piano, klávesy Erwin Vann – tenor saxofon, Jörg Brinkmann – cello, Afra Mussawisade – perkuse, sampling, Frans van der Hoeven – kontrabas, Pascal Vermeer – bicí

02290176.jpeg

Label: Challenge Jazz, CHR 70155

www.jeroenvanvliet.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.