Jihočeský jazzový klub znovu otevírá

4. duben 2016

Nejznámější jihočeská scéna zaměřená na žánr jazz and blues Highway 61 znovu zahájí svůj provoz, i když pod jiným jménem, jako River Jazz & Blues Club. V Českých Budějovicích otevírá oficiálně 20. dubna.

Změní se především provozovatel baru. Jan Kučera má zkušenosti s provozováním barů i restaurací a těší se na zajímavou živou hudbu. „Plánujeme společně program rozšířit o nové akce – odpolední programy pro děti. Budeme pořádat také pravidelné jam sessiony pro muzikanty z jižních Čech, které povede Štěpán Markovič,“ říká Jan Nedvěd za společnost Jihočeský jazzový festival, která za zrekonstruováním klubu stojí.

Oficiálně se kapely se objeví na podiu od 20. dubna, kdy proběhne otevírací koncert kapel He Band a Bobesh s následující jam session, na kterou jsou pozvaní muzikanti jako Jiří Hebík, Miroslav Surka, Štěpán Markovič a další.

Dramaturgie klubu bude podle organizátorů podobná jako dříve, i když v trochu jiném poměru žánrů. V klubu se budou střídat jazzové, bluesové a bigbeatové kapely, prostor dostane i regionální scéna od alternativy až po folk, navíc se v klubu občas objeví world music.

Patrný je rozdíl v načasování koncertů. River club by je chtěl směřovat spíše k pátečním a sobotním večerům, a to i jazzové akce, které byly v bývalém klubu výsadou pracovního týdne. Každopádně koncertů oproti původní dramaturgii lehce ubude a klub bude otevřen i jako bar s otevírací dobou úterý – sobota.

Dramaturgie se právě tvoří a současné kapely jsou ještě nasmlouvané z podzimní sezony, kdy došlo k neočekávanému uzavření klubu. Pracuje se na vizuálu a webových stránkách klubové scény, která bude jako bar kuřácká, na většinu koncertů pak nekuřácká.Jazzové kapely, big beat, world music a místní kapely bude mít alespoň pro začátek na starosti dramaturg Jihočeského jazzového festivalu Jiří Grauer. Postupně by alespoň regionální scéna přešla přímo na provozovatele baru Jana Kučeru.

Do léta se návštěvníci mohou těšit na koncerty Krausberry, ASPM, Ality Moses a Waltera Phisbachera, Chrise Bergsona, Luboše Soukupa či Libora Šmoldase.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.