John Medeski příští týden v Trutnově i Českých Budějovicích

25. říjen 2012

Podzimní části festivalu Jazzinec (Trutnov) dominuje známý americký pianista John Medeski (třetina tria MMW). Není to ovšem jediné jeho vystoupení v Česku v průběhu příštího týdne.

Již dříve jsme informovali, že Medeski přijede se svým sólovým recitálem nejprve do Českých Budějovic – 31. října zahraje v tamním novém klubu Highway 61. Festival Jazzinec však posléze oznámil, že Medeskiho uvítá také on v rámci své podzimní řady – konkrétně v Trutnově 1. listopadu v Koncertní síni Bohuslava Martinů.

„John měl řadu nabídek z různých měst Evropy. A když mu je jeho manager představoval jednotlivé nabídky, dívali se na webové stránky – když narazili na Jazzinec, tak John zajásal nad fotkami trutnovské koncertní síně, což je bývalý evangelický kostel, a prý prohlásil, že v kostele už strašlivě dlouho nehrál, že tohle chce zažít. Že je to inspirativní. Odmítl tak ostatní nabídky a naprosto paradoxně vyhrál Trutnov,“ vysvětluje dramaturg Jazzince Tomáš Katschner.

Podívejte se na ukázku z Medeskiho sólového koncertu:



Se sólovým formátem John Medeski koketoval již dříve, v současnosti však připravuje také solo piano album. „Sólové koncerty umožňují mnohem větší ponor, se zvukem a s rytmem můžete pracovat úplně jiným způsobem. Jde o výrazně intimnější zážitek,“ komentuje svá sólová představení Medeski.

Pianista o nich mluví jako o „jazzu – v tom smyslu, že hudební materiál je otevřený a dotváří se v dané chvíli“. Především akustický koncert má reflektovat jak Medeskiho klasickou průpravu, tak zálibu v popu a v Theloniu Monkovi. V posledních letech jej hudebně ovlivnily taky výpravy do Jižní Ameriky. Jedno je jisté: „Jen piano a já – hudebně se to může ubírat kamkoliv,“ dodává Medeski.

Medeskiho „kmenová kapela“ Medeski, Martin & Wood vystoupila s velkým úspěchem v Praze letos v dubnu. Jejím nejnovějším počinem je album Free Magic, které je po mnoha letech striktně akustické.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka