John Scofield míří do Prahy

11. listopad 2013

Kytarista John Scofield obnovil svou elektronickou formaci Überjam: v úterý 12. listopadu ji představí také živě v Praze.

Kapelu Überjam uvedl Scofield v Česku poprvé v roce 2004 na Jazzfestu Brno. Její „reunion“ pak představí v úterý v divadle Archa na koncertě pořádaném klubem Jazz Dock.

Základní sestava zůstala stejná, jako před deseti lety, tedy vedle Scofielda Avi Bortnick (kytara, elektronika), Adam Deitch (bicí) a Andy Hess (baskytara). Na koncertech i ve studiu však kapelu nově doplňuje bubeník Louis Cato, známý z formací Marcuse Millera. Na zatím posledním CD Überjam Deux výrazně participoval také varhaník John Medeski (hraje v šesti skladbách). Změnou oproti předchozím nahrávkám je výraznější účast kytaristy Avi Bortnicka, který část skladeb složil společně se Scofieldem.

Podívejte se na klip a rozhovor k novému albu Überjam Deux
 
 

Kapela Überjam má na svém kontě dvě velmi úspěšné desky z let 2002 a 2003 (Überjam aUp All Night), které dovedným způsobem propojovaly Scofieldovu jazzrockovou minulost (léta s Milesem Davisem) a nové elektronické zvuky přelomu milénia. Ačkoli Scofieldova inspirace jam-bandovou scénou je staršího data (desky A Go Go (1998), nebo Bump (2000)), teprve s alby Überjamu si získal širší popularitu i u mladšího publika a napojil se na vlnu, představovanou třeba kultovním triem Medeski Martin & Wood (s nimiž dlouhodobě spolupracuje).

Kytarista John Scofield byl v ČR již mnohokrát, naposledy před rokem se svým známým triem. „Rád hraji v Praze. Velice často, když děláme turné po Evropě, na jeho konci říkám, že nejlepší obecenstvo je v Praze. Ano, je to tu z pohledu hudebníka skvělé. Opravdu skvělé obecenstvo,“ řekl už dříve v rozhovoru pro Radiožurnál.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.