John Scofield - Überjam Deux

24. červen 2013

Scofieldova kapela Überjam je zpátky na scéně a přišla s novým CD pojmenovaným příznačně Überjam Deux. Zvolili jsme je Albem týdne!

Kapela Überjam má na svém kontě dvě velmi úspěšné desky z let 2002 a 2003 (Überjam a Up All Night), které dovedným způsobem propojovaly Scofieldovu jazzrockovou minulost (léta s Milesem Davisem) a nové elektronické zvuky přelomu milénia. Ačkoli Scofieldova inspirace jam-bandovou scénou je staršího data (vzpomeňme třeba desky A Go Go (1998), nebo Bump (2000)), teprve s alby Überjamu si získal širší popularitu i u mladšího publika a napojil se na vlnu, představovanou třeba kultovním triem Medeski Martin & Wood (s nimiž dlouhodobě spolupracuje).

Überjam Deux má tedy rozhodně na co navazovat. Základní sestava zůstala stejná, jako před deseti lety, tedy vedle Scofielda Avi Bortnick (kytara, elektronika), Adam Deitch (bicí) a Andy Hess (baskytara). Na koncertech i ve studiu však kapelu doplňuje nově bubeník Louis Cato, známý z formací Marcuse Millera. Na CD participuje i varhaník John Medeski (hraje hned v šesti skladbách).

Už při prvním poslechu poznáme, že recept na úspěch je tu v zásadě podobný: většinou nekomplikovaný těžkotonážní groove je fundamentem, ze kterého vyrůstá naprostá většina Scofieldových improvizací. Často ostinátní podklad či samplované „výpůjčky“ má v drtivé většině na starost doprovodný kytarista Avi Bortnick. Přívlastek „doprovodný“ má v tomto případě smysl (ve vlastních projektech či kapelách Chrise Pottera se Bortnick projevoval výrazněji), rozhodně však nejde o roli zanedbatelnou. Bortnick je neúnavným rytmickým dříčem a jeho „funky“ podpora v tomto směru je nezpochybnitelná. Pokud bychom z palety Überjamu měli vyabstrahovat ty nejtypičtější odstíny, o kterých byla řeč, vystihla by je pravděpodobně výrazně rytmická skladba Cracked Ice.

Podívejte se na klip:



Bortnick sice patří rovněž k veteránům práce se samply, ty však na nové desce působí občas trochu staromilsky (závěr Endless Summer, nebo Torero) a mají daleko k zvukové multivrstevnatosti předchozího alba Up All Night.

Oproti posledně zmiňovanému CD je Überjam Deux nesporně žánrově pestřejší: je tu lehká karikatura boogie, vcelku přesvědčivý dub (Dub-Dub), regulérní blues (Scotown) nebo relaxovaná pocta soulovému mistru Al Greenovi (Al Green Song). Ačkoli podobnou rozvětvenost můžeme vždy dle úhlu pohledu hodnotit jako přednost, nebo naopak „koncepční neukotvenost“, rozdíl oproti žánrově sevřenějšímu staršímu opusu Up All Night tu je znát.

Poslechněte si ukázky:



Jak bylo řečeno, John Medeski tu hostuje hned v šesti skladbách. Překvapivě se však nikterak nevymaňuje ze škatulky „guest artist“ a se svým arzenálem varhan a mellotronů se drží spíše zpátky a nemá výraznější sólové ambice (plní spíše rytmickou roli a dále dobarvuje zvukové spektrum). Možná trochu škoda na to, jak skvěle fungovala oboustranná spolupráce Scofielda a MMW dříve.

Ačkoli dosud byla řeč hlavně o rytmice, má to své opodstatnění: v groovově založené kapele tohoto typu má pro Scofielda zkrátka stěžejní význam. Sám leader zůstává bezpochyby v popředí toho všeho, na druhé straně „dobrodružnější stránku“ své osobnosti nám spíše skrývá, nepouští se do tolik odvážných poloh (i když výjimky tu jsou! Viz třeba sólové partie v Curtis Knew nebo Cracked Ice), a tak se vkrádá myšlenka, že se mu zřejmě nepodařilo natolik splnit model vyváženosti tanečnějších groovů a rozvolněnějších ploch, jako tomu bylo u předešlých variant Überjamu. Docela je však možné, že tato výtka se snadno rozplývá na živých koncertech (sami se můžeme přesvědčit 12. listopadu v pražském Divadle Archa).

02764703.jpeg

Scofieldova nová deska Überjam Deux přináší osvědčený koncept groovově založeného jam-bandu s menším podílem improvizace, zato se silnou rytmickou složkou. Není to nikterak převratné album a v práci s elektronikou mu lze leccos vytknout, „Sco“ fanoušky však dozajista nasytí vrchovatě.

John Scofield - Überjam Deux

John Scofield – kytara Avi Bortnick – kytara, samply Andy Hess – baskytara Adam Deitch – bicí (skladby 1,2,4,5,7,10,11,12) Louis Cato – bicí (skladby 3,6,8,9)

02541613.jpeg

Speciální host:John Medeski – varhany, wurlitzer, mellotron (skladby 2,4,6,10,11,12)

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka