John Scofield v listopadu v Praze

22. říjen 2012

Letos podruhé vystoupí v Praze legenda jazzové kytary John Scofield. Na rozdíl od předchozí návštěvy to bude v triu a v komorním klubovém prostředí.

Kytarista byl v ČR již mnohokrát, naposledy letos v lednu s orchestrálním projektem „54“. „Rád hraji v Praze. Velice často, když děláme turné po Evropě, na jeho konci říkám, že nejlepší obecenstvo je v Praze. Ano, je to tu z pohledu hudebníka skvělé. Opravdu skvělé obecenstvo,“ řekl tehdy v rozhovoru pro Radiožurnál.

Scofield zahraje 14. listopadu v pražském Jazz Docku ve známém triu s basistou Stevem Swallowem a bubeníkem Billem Stewartem. S touto kapelou hraje kytarista již dlouhou řadu let a záznam jejich živého vstoupení vyšel např. na albu EnRoute u labelu Verve. Podívejte se na ukázku:

John Scofield se k jazzu dostal koncem 60. let, kdy se tento žánr snoubil s rockem. Už tehdy byl dosti flexibilní hráč a vedle rockově profilovaných kapel hrával i „ryzí jazz“ (např. s Gary Burtonem nebo Gerry Mulliganem). Nicméně jeho velká chvíle přišla až ve fusion kapele s Billy Cobhamem a Georgem Dukem. „Hráli jsme v obrovských koncertních halách pro nadšené publikum, které sice nezahrnovalo příliš jazzových fanoušků, ale milovalo hudbu,“ vzpomíná na tu dobu Scofield.

Pravděpodobně největší školou pro něj pak bylo angažmá u Milese Davise (1982-1985), kdy přispěl svým nezaměnitelným hlasem na jeho alba Star People, You're under Arrest a Decoy. „U něj jsem se ujistil, že skutečně existuje hudba, která může být jak funky, tak zároveň improvizovaná.“

02374089.jpeg

Generační okouzlení jazzrockem pro Scofielda dodnes zůstává klíčové (viz projekty jako Überjam nebo spojení s Medeski, Martin & Wood). Jeho tvůrčí rozptyl je ale mnohem širší: covery popových hitů v Hancockově projektu New Standard, interpretace klasik Raye Charlese na albu That's What I Say, výlet do světa gospelu s Piety Street Bandem, post-bopově laděné snímky s Joe Lovanem, Joe Hendersonem, Stevem Swallowem, Charlie Hadenem a mnoha dalšími.

Pražský koncert se koná v rámci festivalu Jazz on 5.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.