Jukka Eskola Quintet – živě z Tampere, 2011

16. leden 2012

Sobota 21.1. – Euro Jazz 20:00 – 21:24: Jazz Club – záznam EBU z koncertu v sále Telakka, Tampere, Finsko, 5. 11. 2011

Jméno trumpetisty Jukka Eskoly se stalo synonymem úspěšného příběhu finského moderního jazzu. Na známém festivalu v Tampere se tento hráč ovlivněný Freddie Hubbardem obklopil nejlepšími hráči současného Finska a předvedl, mimo jiné, repertoár ze svého posledního studiového alba Walkover (Ricky-Tick Records, 2009). Záznam koncertu odvysíláme tuto sobotu.

Jukka Eskola patří k nejzajímavějším zjevům skandinávské scény. Jeho nahrávky se skupinami jako The Five Corners Quintet, Nuspirit Helsinki nebo Jimi Tenor Band podnítily novou vlnu zájmu o finský jazz. Eskola však není jenom schopný sideman, velmi úspěšný byl i jeho sólový debut z roku 2005. Ačkoli šlo o vyzrálou ukázku postmoderního jazzu, další album Walkover směřovalo ještě o krok dále.

Za pomoci známého finského producenta Teppo Mäkynena se na snímku vrací ke kultovním nahrávkám 70. let, které vycházely u labelu CTI a byly do značné míry ovlivněny funkem a soulem. To není překvapivé, již Eskolova starší elektrická deska Hub Up vzdávala poctu albům Freddie Hubbarda, které na rozhraní hard-bopu a jazzrocku nahrál pro CTI v 70. letech.

V Tampere odehrál kvintet většinu skladeb z desky Walkover, ale i starší kusy (Jova ze stejnojmenné desky z roku 2007) či „cover verzi“ Coltraneovy Naimy. Posledně jmenovaný standard si můžete poslechnout zde:

Kvintet Jukka Eskoly nesměřuje do avantgardních vod skandinávského jazzu. Je to easy-listening jazz s poměrně jasně danou strukturou témat sól, znatelným groovem a swingem. Pro příjemně strávený sobotní večer rozhodně to pravé!

Jukka Eskola Quintet – živě z Tampere, 2011

02529055.jpeg

Jukka Eskola – flétna, křídlovka Petri Puolitaival – tenor saxofon, flétna Jukkis Uotila – klávesy Antti Lötjönen – kontrabas Jaska Lukkarinen – bicí

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.