Julian Siegel Quartet – Urban Theme Park

13. červen 2011

Ve střední generaci britských jazzmanů vyniká Julian Siegel originalitou projevu a skvělou kompoziční invencí. Desku jeho nového kvarteta jsme vybrali za Album týdne.

Britský saxofonista Julian Siegel je skutečně flexibilní hráč. Upozornil na sebe v jazz-rockové kapele Partisans (kterou vede spolu s kytaristou Philem Robsonem), ale směle se pohybuje i v mainstreamovějších vodách: v anglo-americkém triu s Joey Baronem a Gregem Cohenem či ve vlastním kvartetu.

V Nottinghamu narozený saxofonista odrostl na amerických vzorech, zejména Wayneu Shorterovi a Joe Hendersonovi. Brzy se však stal pověstný svým osobitým zvukem, širokým tonálním rozsahem, pokročilým harmonickým uvažováním i zajímavými kompozičními nápady. Díky tomu mohl pracovat s osobnostmi jako je Hermeto Pascoal, Andrew Hill, Kenny Wheeler nebo Mike Gibbs.

02358308.gif

Na novém albu Urban Theme Park se Siegel poprvé od roku 2002 vrací k formátu kvarteta; spojnici s tehdejší nahrávkou Close Up představuje ale jen pianista Liam Noble. Kapela se totiž proměnila jak personálně, tak po kompoziční stránce.

V hudbě nové formace rezonují inspirace groovověji založeným Joe Hendersonem 70. let (dlouho obdivovaný Siegelův vzor), hard-bop Cedara Waltona, ale podle některých reflexí i neklid londýnské klubové scény. Svěží post-bop se zde výborně pojí se současnými vlivy.

Poměrně přímočarý a motivicky výrazný straight-ahead jazz (Six Four, Keys to the City) se na albu snoubí s estetikou raně elektrických alb Davise či Zawinula (Lifeline, Drone Job). One for J.T. je explicitní poctou pozitivně založeným kompozicím Johna Taylora.

Siegelův kvartet lze občas vnímat jako akustickou paralelu jeho fusion formaci Partisans: ač nepracuje s kytarou (a jen občas s elektrickými pianem), je kapela nabita obdobnou energií. Platí to hlavně o up-tempo kompozicích, kde vyniknou kvality rytmiky, která s obdivuhodným drivem i flexibilitou dokáže podpořit Siegela v jeho improvizačních bězích. Z repertoáru Partisans si kvartet také vypůjčil některé skladby.

02358309.jpeg

Deska Urban Theme Park byla již některými recenzenty označena za velmi nadějného aspiranta na britské Album roku 2011. To může být trochu ukvapené tvrzení, nicméně Julian Siegel Quartet je bezpochyby ukázkou toho nejlepšího, co hlavní proud britského jazzu v současnosti nabízí.

Julian Siegel Quartet – Urban Theme Park

Julian Siegel – saxofony, klarinet, basklarinet Liam Noble – piano Oli Hayhurst – kontrabas Gene Calderazzo – bicí

02358310.jpeg

Label: Basho Records, 2011 http://www.juliansiegel.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.