Kairos 4 Tet – Statement of Intent

6. červen 2011

Tématem týdne ve vysílání Euro Jazzu je britský jazz. A také Albem týdne je snímek pocházející z Británie. Jde o album vysoce oceňované mladé formace Kairos 4 Tet.

Kairos 4 Tet (nezaměňovat s Kairos Quartet, což je německé smyčcové kvarteto) představuje pravděpodobně nejvýraznější tvář mladé generace britských jazzmanů.

Porota prestižních Mercury Prize o nich výstižně napsala: „Kairos 4 Tet nalezli melodický kompromis mezi tradičním jazzem a hledačstvím, které je tak typické pro vícero mladých britských jazzmanů.“ Je to skutečně tak: hudba kvarteta zaujme melodickým a „písničkovým“ přístupem, který je na hony vzdálen avantgardním inspiracím newyorského downtownu, které v posledních letech mladému britskému jazzu dominovaly. Relativní přístupnost a otevřenost však v žádném případě neznamená kompromisy v kvalitě.

02351797_0.jpeg

Vůdčí osobností skupiny je bezpochyby saxofonista Adam Waldmann. Do nedávna poměrně neznámý instrumentalista a skladatel absolvoval s výborným prospěchem londýnskou Trinity College (2006), kde se vzdělával pod vedením britských saxofonových špiček, Juliana Argüellese a Marka Lockhearta. Následně pobýval na výměnném pobytu v holandském Groningenu (kde jej učili holandští saxofonisté Russell Van Den Berg a Yuri Honing). I když bývá coby saxofonista občas srovnáván se svými idoly (jako Shorter či Lloyd) nebo zmiňovaným učitelem Julianem Argüellesem, dokázal si v poměrně brzkém věku vybudovat osobité výrazivo a techniku, jež jej zařazují mezi nejvýraznější saxofonisty ve Spojeném království.

Podívejte se na úryvek z koncertu ve Vortex klubu:

Statement of Intent je teprve druhou nahrávkou kapely. Ta první, Kairos Moment z roku 2010 jí vysloužila nejen skvělé kritiky, ale i značné zastoupení na britských jazzových festivalech. Všechny skladby napsal právě zmiňovaný Waldmann; v drtivé většině jsou instrumentálního charakteru, pouze do dvou přizval zpěvačku.

Waldmannův způsob psaní vyniká velice nosnými tématy, výrazným groovem (velmi inspirativní pro něj pravděpodobně byl basista Jasper Høiby) a je svěží po aranžérské stránce. Waldmanovy kompozice i tentokrát vynikají melodikou a důslednou prokomponovaností, ale oproti debutu Kairos Moment poskytují více prostoru pro improvizační dobrodružství sidemanů.

Charakteristické jsou ostinátní introdukce s postupným přidáváním nástrojů, které mohou připomínat tria basisty Avishaie Cohena. Poslechněte si ukázky:

Kompozice Philosophy of Futility má jisté politické poselství, ale pro výsledek to není podstatné. Skladba stojí na hypnoticky opakované klavírní frázi, zdaleka však nenudí. Nad dobře semknutou rytmikou se vznáší Waldmannův tenor, který v těchto chvílích asi nejvíce připomíná učitele Juliana Argüellese, či ze známějších Jana Garbarka:

Velice příjemným překvapením je klavírista: Ivo Neame vystřídal Roba Barrona z předchozí nahrávky a je to právě on, kdo vnesl do nové podoby Kairos 4 Tet svěží závan improvizace. Poslechněte si Neameho sólo v kompozici Me And You, 100 Degrees, která tento nový směr asi nejznatelněji reprezentuje:

Album Statement of Intent zaznamenává návrat ke spolupráci se švédskou zpěvačkou Emilií Martensson. Její expesivní výraz zaujme pouze ve dvou skladbách baladického charakteru. Což je možná škoda, protože spojení s Kairos 4 Tet jí velice svědčí. Zde jsou ukázky:

Britská kapela Kairos 4 Tet představuje velice rytmickou záležitost, s výraznými melodiemi i groovem. Jejich nahrávka Statement of Intent směřuje hlouběji do improvizačních vod, ale stále zůstává dostatečně přístupná, aby zaujala širší spektrum (nejen) jazzových posluchačů. O Kairos 4 Tet zcela jistě ještě uslyšíme.

Kairos 4 Tet – Statement of Intent Adam Waldmann – saxofony Ivo Neame – piano Jasper Høiby – kontrabas John Scott – bicí Host: Emilia Märtensson – vokál

02351795.jpeg

Label: Edition Records EDN1026, 2011 www.kairos4tet.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.