Kam v Brně? Hudební workshopy zdarma

12. listopad 2012

Nová řada hudebních (nejen jazzových) workshopů byla spuštěna tento týden v Brně. Za dlouhodobějším projektem „Music Workshops“ stojí lidé spjatí s Jazzfestem Brno a jazzovou katedrou JAMU.

Série začala v pondělí 12. 11. workshopem s názvem Improvizace v romské hudbě. Vedli jej zkušení jazzoví umělci s romskými kořeny, Josef Fečo a Klaudius Kováč. Jak vysvětluje Vilém Spilka z pořádajícího sdružení Jazz Fest Brno, sedm dalších připravovaných „dílen“ není určeno jen studentům hudebních škol, jako tomu je u většiny podobných akcí, ale spíše pro aktivní pracující s blízkým vztahem k hudbě. „Je to vlastně další forma vzdělávání – po každém workshopu dostanou také certifikát o účasti, který jim v budoucnu může pomoci.“

Kursy, jichž se lze účastnit zdarma, mapují větší spektrum stylů napříč různými kulturami. Společným jmenovatelem je respekt k improvizaci. „Většinou budou mít svou část teoretickou a část praktickou. Zatímco první z nich prakticky žádné hlubší vědomosti nevyžaduje, druhá alespoň základní znalosti not předpokládá. Ale myslím, že si tam každý najde, co mu vyhovuje,“ říká Vilém Spilka.

Napříč žánryPrvní z workshopů tak zahrnoval jak přednášku o vztazích jazzu a romského folklóru, tak večerní jam session, při kterém bylo možné se do podobné fúze aktivně zapojit. „Jde vlastně o pokračování podobných akcí, které jsme dělali v minulosti pro studenty JAMU. Tyto workshopy jsou ale mnohem přístupnější širší veřejnosti,“ vysvětluje Spilka.

Protože za řadou Music Workshops stojí pořadatelé Jazzfestu Brno (Vilém Spilka, Vlastimil Trllo a další), samozřejmostí je propojení s tímto mezinárodním festivalem. „Počítáme s tím, že lektory těchto dílen budou i ti z významných světových umělců, kteří na jaře vystoupí na Jazzfestu,“ doplňuje Spilka.

02436897.jpeg

Následující z brněnských workshopů bude věnován vlivům indické kultury na současnou hudbu. Termíny a obsazení budoucích dílen zatím není upřesněno, podrobnosti lze však nalézt na webu akce.

Série Music Workshops, Brno (2012 – 2013)

1. Improvizace v romské hudbě (12. 11.)2. Vlivy indické kultury na současnou hudbu3. Střetávání židovských a křesťanských prvků v hudbě4. Ruské a arménské inspirace v jazzu5. Fenomén flamenka a jeho prorůstání do okolních kultur6. Globální vliv latinskoamerické hudby7. Rasové a sociální aspekty interpretace jazzu, soulu, hip hopu a dalších typickyafroamerických hudebních stylů8. Ovlivňování středoevropské hudby balkánskou kulturou

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.