Koncerty Weather Report v novém lesku

14. září 2011

Čtyřicáté výročí založení legendární jazzrockové formace lze oslavit různými způsoby. Vydavatelství Art of Groove se rozhodlo nahlédnout do archivů německých rozhlasových a televizních stanic a vydat hned několik koncertů Weather Report na CD i DVD.

Podobný nápad již dostalo vícero labelů – vzpomeňme na záznam z Montreux 1976, který vyšel na DVD před čtyřmi lety, kompilaci z koncertů Live and Unreleased (Columbia, 2002), nebo box Forecast: Tomorrow (Columbia, 2006). Německý vydavatel však vydal záznamy Weather Report v nebývalém rozsahu a ucelené dramaturgii, postihující různá vývojová stádia slavné kapely.

Live in Berlin, 1975 Ve své edici věnované jazzrocku vydal label Art of Groove již letos v únoru záznam Weather Report z Berlína, 1975. Tato podoba kapely (jež se během let mnohokrát obměnila) vyniká zemitější funkovou rytmikou (Alphonso Johnson – baskytara, Chester Thomson – bicí, Alex Acuna – perkuse). Philadelphský rodák Alphonso Johnson vystřídal v kapele Miroslava Vitouše relativně nedávno před berlínským koncertem a objevil se na desce Mysterious Traveller, která zabrousila do funkových rytmů více, než bylo zvykem na předchozích deskách. Šlo každopádně o směr, o který Zawinul usiloval již delší dobu. Jak tehdy řekl: „Miroslav (Vitouš) uznal, že vlastně nechce hrát funk. Ale Alphonso byl skvělý mladý basák. Okamžitě jsem si ho oblíbil – měl velice spolehlivý beat.“

Podívejte se na ukázku z berlínského koncertu:

Live in Offenbach, 1978Na CD/DVD pak vyšel v červnu úplný záznam koncertu z Offenbachu. Koncert se odehrál 29. září 1978. Bylo to krátce po příchodu bubeníka Petera Erskina do kapely a rok po vydání veleúspěšného alba Heavy Weather (1977). Tiskem rozporuplně přijatá Mr. Gone (1978) ještě nestačila vyjít a částečně živé album 8:30 ještě nebylo nahráno. Především v rámci těchto alb osciluje playlist koncertu v Offenbachu. Asi nejpopulárnější podoba Weather Report (Zawinul-Shorter-Pastorius-Erskine) se tu představuje ve skvělé formě a v typicky organické formě kolektivní improvizace. Je zde však dost prostoru pro sólové vstupy.

Jak dokazuje třeba Jaco Pastorius v této ukázce:

Live in Cologne, 1983 Další podobu Weather Report představuje záznam z Kolína nad Rýnem, který na CD/DVD vychází tento týden. Také zde jsou ve „frontline“ Zawinul se Shorterem, zcela se však obměnila rytmika. Jazzové superstars se tu obklopily mladíčky, kteří byli ve věku jejich dětí – Victor Bailey (který vystřídal Jaca Pastoria na baskytaru), Omar Hakim (bicí) a Jose Rossy (perkuse). Časem se ukázalo, že šlo v zásadě o závěrečnou fázi fungování Weather Report, která započala (přesně v této sestavě) albem Procession (1983) a skončila v roce 1985 vcelku zapomenutým snímkem This is This!.

Podívejte se na ukázku z kolínského koncertu:

Výše uvedený záznam z Offenbachu patří v dané sérii živých nahrávek patrně k nejzdařilejším – na webovém rádiu Euro Jazz jej odvysíláme v sobotu 24.9. od 20:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.