Kristina Barta: Otázky a odpovědi na novém albu

17. říjen 2023

Kristina Barta v Jazzových novinkách představila nové album Endless Questions and Answers s hostujícím saxofonistou Jure Puklem. Poslechněte si rozhovor ze záznamu.

Skladatelka a pianistka Kristina Barta zformovala svůj mezinárodní kvartet po vystoupení na světovém veletrhu JazzAhead v roce 2021. Změna se dotkla nejen výběru členů nové kapely, ale také jejího kompozičního stylu. „Album ztělesňuje progresivní vývoj mé hudby inspirovaný akustickým zvukem jazzového kvartetu a odráží v sobě můj nově nalezený pocit osobní svobody. Zabývá se také složitostí myšlenek, které pramení z neustálého zkoumání otázek a z objevování odpovědí,“ komentuje Barta. 

Mezinárodní kvartet v sobě spojuje jak dlouholetá hudební partnerství, včetně spolupráce s bubeníkem Markem Urbánkem, tak i nové spojení s jedním z nejlepších kontrabasistů české a slovenské hudební scény, Peterem Kormanem.

Stěžejním momentem na Kristinině hudební cestě je nicméně její spolupráce s mezinárodně uznávaným tenor saxofonistou Jurem Puklem, slovinským hudebníkem, který působí na New Yorské scéně. Puklův svěží a vysoce profesionální přístup sehrál při vzniku tohoto alba velkou roli. Jeho strhující sóla i lyrické plochy, zejména ve skladbách „Losses“ či „It’s Folly to Take Comfort in the Past“, vynikají jako zásadní momenty tohoto alba. 

Barta nakonec zůstala věrná zahraničnímu vydavatelství Alessa Records a navázala nové partnerství se Second Records, exkluzivním vydavatelem vinylů a CD s globální distribucí. V těchto dnech také pracuje na své první symfonické kompozici pro jazzový kvartet a symfonický orchestr ve spolupráci s Davidem Dorůžkou a SOČR, její premiéra proběhne 11. 4. 2024 v prostorách DOX v Praze.

Spustit audio