Kultovní nu-jazz St. Germain v novém lesku

21. červen 2012

Historický mezník ve vývoji fúze jazzu s elektronikou – album Tourist – vychází po dvanácti letech v nově remasterované podobě. Jak na CD, tak nově i na LP.

Alba Tourist, jež vyšlo poprvé v dubnu roku 2000, se do dnešních dnů prodalo téměř tři miliony kusů. Stál za ním už tehdy známý francouzský producent a DJ Ludovic Navarre, známější pod pseudonymem St. Germain. S klubovou elektronikou sice jazz fúzoval již od poloviny 80. let v podobě acid-jazzu, St. Germain však bývá považován za ukázkový příklad nové podoby nu-jazzu: vycházející z klubové house music, ale zachovávající spontaneitu živě hraného jazzu.

„Album Tourist se stalo soundtrackem počátku nového století. Žádný stylový bar či klub se tehdy neobešel bez St. Germain. A nejenom ve Francii, šlo o globální fenomén! Málo francouzských umělců může říct, že na Novém Zélandu předčili v prodeji Beatles,“ říká Pierre-Alexandre Vertadier, bývalý šéf marketingu EMI France.

Předtím už Ludovic Navarre debutoval úspěšným albem Boulevard (1995) pro francouzský label F Communication. „Všichni jsme to album měli, věděli jsme o jeho talentu. Také jsme věděli, že Navarre patřil k prvním elektro umělcům, kteří hrávali na pódiu s živými hráči (prosinec 1995, na Les Transmusicales v Rennes),“ vzpomíná Vertadier. Potíž prý byla v tom, že Navarre alias St. Germain chtěl album Tourist vydat jedině u Blue Note. „Blue Note? St. Germain na Blue Note, té legendární jazzové značce? Ptali jsme se nevěřícně,“ pokračuje Vertadier.

02660818.jpeg

Podle manažera se pak na delší dobu po Navarrovi slehla zem. „Neměl koncerty, neposílal dlouho žádné ukázky.“ Až se jednoho dne master alba objevil ve schránce francouzské pobočky EMI. „Bez dalších slov. Navarre tam prostě nechal master a šel – ať hudba mluví sama za sebe,“ dodává Vertadier.

Poslechněte si album Tourist:


Album Tourist pak skutečně u Blue Note vyšlo a stalo se kultem nové nu-jazzové vlny (vycházející spíše ze strany elektronických producentů, než samotných jazzových hudebníků). Záhy po svém vydání získalo mnohá ocenění jak v tanečních, tak jazzových kategoriích.

Nově remasterovaná verze Tourist vychází v Evropě 25. června na CD a 2 x LP. Na iTunes bude album distribuováno s bonusem v podobě dříve nevydané skladby Touristes – účinkuje na ní legendární francouzský zpěvák Claude Nougaro (spolupracovník Michela Legranda, zemřel 2004).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio