Kuře v podmáslí
Asi už jste zaslechli o řízcích marinovaných v jogurtu, masu zapečeném ve smetaně, a tak vás asi příliš nepřekvapí, že podobně dobrou službu nám při úpravě masa udělá i podmáslí.
Když si v něm namarinujeme celé kuře a upečeme, dostane se nám křehkého masa a křupavé vypečené kůrčičky.
- 1 kuře
- 500 ml podmáslí
- 2 lžičky soli
- (případně mletý pepř, česnek, bylinky)
Příprava není pracná, ale chce to počítat s časem navíc – kuře potřebuje odpočívat v marinádě nejméně čtyři hodiny, ale mnohem lepší bude nachystat si ho den předem a marinovat alespoň přes noc.
Vezmeme tedy půl litru podmáslí a vmícháme do něj dvě lžičky soli. Jako základ to úplně stačí, ale pokud budete chtít vyzkoušet i jiné varianty, dají se do podmáslí přidat i bylinky, čerstvě namletý pepř, nebo třeba česnek. Kuře potom celé touto marinádou přelijeme, můžeme i nalít či vmazat marinádu i dovnitř a nevynechat jediný kousek.
Než budeme péct, vyndáme je a necháme v pokojové teplotě. Rozpálíme troubu na 200 stupňů. Kuře necháme z marinády okapat a vložíme do pekáčku. Když lehce zezlátne, snížíme teplotu a necháme dopéct. Před porcováním necháme ještě chvíli odpočinout a pak podáváme – chutná s hranolky nebo vařenými brambory a se salátem.
Související
-
Rychlé kuře s kari omáčkou
Když je potřeba nachystat rychle teplé jídlo, je ideální, když máme v zásobě kuřecí prsa – a z těch existují spousty receptů.
-
Kuře caprese
Caprese je klasický italský salát. Naskládají se kolečka rajčat, mozzarelly, ozdobí se bazalkou a zakápnou olivovým olejem. Tytéž ingredience potřebujeme na kuře caprese.
-
Kuře na česneku s citróny
Kuře pečené vcelku je ohromné jídlo. Trochu ho nazdobíte, strčíte do trouby a po pár hodinách se vám rozplývá v ústech. Navíc se dá kombinovat skutečně s číkoli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.