Láska je láska. Obraz lásky v dílech slavných českých i světových skladatelů

14. únor 2024

Láska ovšem není jen láska. Je to emoce, symbol, mystérium, předmět zkoumání, fenomén ovlivňující žlázy s vnitřní i vnější sekrecí a námět oper, symfonických děl, baletů. Málokteré téma vyhovuje hudebním zpracování tak, jako láska, protože je nabito nejsilnějšími emocemi, stejně jako hudba.

V pondělí přehlédneme skladby, v nichž je láska zmiňována klasickým způsobem, tedy jako cosi veskrze pozitivního. Už v úterním Poledním koncertu ale připomeneme zklamání, která láska dokáže způsobit, tedy hlavně láska nenaplněná či zrazená. K lásce patří věrnost, někdy až za hrob, což probereme ve středu. Romeo a Julie nebudou chybět. Ve čtvrtek se zaměříme na mnohdy pozoruhodné příběhy dokládající, že se člověk může zamilovat do lecčeho a ne dobře to někdy dopadne. V pátek nahlédneme do intimních sfér skladatelů, v sobotu opanují milostný svět tajemná kouzla. A v neděli probereme ten nejškodlivější vedlejší příznak lásky – žárlivost.

Láska jak má být

Téměř ničím nezkalený obraz lásky ve skladbách Josefa Suka, Roberta Schumanna, Vítězslava Nováka, Georga Friedricha Händela, Edwarda Elgara, Ferenze Liszta a operní svět zastoupí Jules Massenet a Giacomo Puccini. Připravil a uvádí šéfredaktor hudební stanice D-dur, Lukáš Hurník. Natočeno v roce 2023.

Láska zklamaná

Nejprve nás anglická dívka poučí, že krasavice mají být opatrné, když jdou dojit. Obrazem milostného zklamání je také Beethovenova sonáta Appassionata, problém ze Smetanovy Hubičky je všeobecně znám, jak bídně dopadl hrdina z Berliozovy Fantastické symfonie také, ale frapantní situace, která nastala při premiéře Klavírního kvintetu Césara Francka do povědomí publika ještě nevešla. Připravil a uvádí šéfredaktor hudební stanice D-dur, Lukáš Hurník. Natočeno v roce 2023.

Věrnost až za hrob

Následováníhodné příklady vzájemně si věrných milenců v díle Bedřicha Smetany, Giacoma Pucciniho, Petra I. Čajkovského, Leonarda Bernsteina, Christopha W. Glucka a Richarda Wagnera. Připravil a uvádí šéfredaktor hudební stanice D-dur, Lukáš Hurník. Natočeno v roce 2023.

Objekty lásky

Zamilovat se lze do ideálního protějšku, i do partnera velmi problematického. Poučné příklady přinášejí Sergej Prokofjev, Olivier Messiaen, Johann S. Bach, Léo Delibes, Wolfgang A. Mozart a Gioachino Rossini. Připravil a uvádí šéfredaktor hudební stanice D-dur, Lukáš Hurník. Natočeno v roce 2023.

Skladatelské lásky

Společně nahlédneme do intimních životních zákoutí Benjamina Brittena, Jana Dismase Zelenky, Ludwiga van Beethovena, Gustava Mahlera a Johannesa Brahmse. Připravil a uvádí šéfredaktor hudební stanice D-dur, Lukáš Hurník. Natočeno v roce 2023.

Čarodějná láska

Lidské city omámené kouzelnými formulemi, nápoji a zlou vůlí čarodějů v dílech Manuela de Fally, Gaetana Donizettiho, Richarda Wagnera, Ravi Shankara, Oliviera Messiaena a Josefa Suka. Připravil a uvádí šéfredaktor hudební stanice D-dur, Lukáš Hurník. Natočeno v roce 2023.

Škodlivé účinky

Žárlivost a jiné nežádoucí příznaky lásky ve skladbách Georga Bizeta, Leoše Janáčka, Wolfganga A. Mozarta, Fryderyka Chopina a Marina Maraise, z jehož opery Alcyone zazní v Poledním koncertu

autor: LH
Spustit audio

Související