Legenda McCoy Tyner: Sledujte živý videopřenos!

10. září 2016

Někdejší spoluhráč Johna Coltranea vystoupí tuto neděli v Paříži se speciálním programem Echoes with a Friend. Díky živému videopřenosu můžete být u toho! Sledujte v neděli od 17:00 na odkazu níže.

Na festivalu Jazz à la Villette však nezahraje McCoy Tyner sám. Kromě svých aktuálních sidemanů (Gerald Cannon, Francisco Mela) totiž na pódium přizve další dva pianisty: Craiga Taborna a Geri Allenovou. Jak název programu napovídá, všichni společně zavzpomínají na McCoy Tynerovo album Echoes of a Friend (1972), které pianista nahrál jako poctu Coltraneovi. Mistrovství zúčastněných však napovídá, že nepůjde o další nadbytečnou kopii kdysi úspěšného projektu.

Tyner bývá považován za jednoho z nejvlivnějších jazzových pianistů 20. století. K jeho raným vzorům patřil Bud Powell. U Coltranea hrál v letech 1960–1965 a jeho hra je zaznamenána na řadě slavných saxofonistových nahrávek. V Praze zahrál naposledy v roce 2011.

Zde spusťte přímý videopřenos (neděle 11. září od 17:00):

McCoy Tyner si za hosty večera patrně nemohl vybrat výraznější pianistické osobnosti. Geri Allenová (1957) získala průpravu v kolektivu umělců M-Base (Steve Coleman, Greg Osby, Cassandra Wilson atd.), již dávno se však etablovala také svými sólovými projekty. Craig Taborn začal vystupovat kolem roku 1990, a to v různých hudebních kontextech: od straight-ahead jazzu po avantgardu, s mladými jazzovými muzikanty, ostřílenými veterány a dokonce i techno umělci. V současnosti patří k proslulým inovátorům newyorské jazzové scény.

McCoy Tyner: „Echoes with a Friend“ – Videopřenos z Jazz à la Villette

McCoy Tyner – pianoGeri Allen – pianoCraig Taborn – pianoGerald Cannon – kontrabasFrancisco Mela – bicí

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.