Letní čtení: stahujte jazzové časopisy zdarma

22. srpen 2012

Přinášíme přehled šesti jazzových časopisů, jejichž nejnovější čísla si můžete zdarma a legálně stáhnout. Je mezi nimi nejen legendární americký Downbeat, ale také zajímavé magazíny z Polska a Belgie. Příjemné počtení pro zbytek léta!

Earshot Jazz Časopis vydává stejnojmenná nezisková organizace založená v roce 1984 v Seattlu. Měsíčník vychází již 25 let a přináší zejména recenze a profily jazzových umělců této oblasti, nicméně také články s širším dosahem. Srpnové číslo se mimo jiné přináší interview se zpěvákem a pianistou Darriem Willrichem. Nový Earshot Jazz si stáhněte zdarma zde.

Downbeat Americký jazzový měsíčník Downbeat nabízí své srpnové číslo ke stažení zdarma. Titulním materiálem je rozhovor s pianistou Vijayem Iyerem, který letos zvítězil ve výroční anketě kritiků tohoto časopisu. Uvnitř dále najdete profily umělců, kteří se v jednotlivých kategoriích každoročně vypisovaného žebříčku objevili na předních místech (Markus Strickland, Robert Glasper atd.). Nechybí obsáhlá recenzní rubrika s mnoha aktuálními nahrávkami. Srpnový Downbeat si stáhněte zde.

02703485.jpeg

New York City Jazz Record Magazín s tímto názvem byl několikrát označen JJAA (asociace jazzových novinářů) za nejlepší časopis věnující se jazzu. List distribuovaný v newyorských jazzových klubech se zaobírá hlavně děním v „Mekce jazzu“, přesah výborně zpracované recenzní rubriky (desky, koncerty) je však nepochybně větší. V srpnovém čísle najdete mimo jiné rozhovory s bubeníkem Roy Haynesem a saxofonistou Ronnie Cuberem. Potěší i článek o reedici alb Okno a Dveře pianisty Emila Viklického (s Billem Frisellem). Číslo si stáhněte zde.

Jazz Inside Měsíčník Jazz Inside funguje spíše jako průvodce jazzového dění v New Yorku a okolí. Nicméně přináší i rozhovory a recenze s obecnějším dosahem. Hlavními materiály srpnového vydání (64 stran) je velký rozhovor s legendárním cooljazzovým saxofonistou Lee Konitzem, interview s Mikem Sternem o nejnovějším albu All Over the Place či trumpetistou Stevenem Bernsteinem, známým u nás především díky kapele Sex Mob. Srpnové číslo Jazz Inside stahujte zde.

02703484.jpeg

Lundis d'Hortense Pro ty, kteří ovládají francouzštinu, se nabízí belgický čtvrtletník Lundis d'Hortense. Mapuje především jazzové koncerty a nově vydané nahrávky v Belgickém království. Nejnovější číslo přináší rozhovor s renomovaným belgickým saxofonistou Manuelem Hermia a velký přehled aktuálních jazzových desek z Belgie. Časopis si můžete stáhnout zde.

Jazz Press Umíte-li alespoň trochu polsky, bude pro vás příjemným překvapením jazzový magazín polské stanice RadioJazz.fm. Letní vydání přináší obsáhlé zhodnocení nového alba Pata Methenyho i nového trojdiskového kompletu Krzystofa Komedy. Velice přínosný je podrobný přehled nově vydaných nahrávek a rozhovory s několika polskými jazzmany. Nechybí také užitečné jazzové „kalendárium“. Aktuální číslo Jazz Pressu si můžete stáhnout zde.

02703483.jpeg
autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.