Limbo – koncert z Plzně v sobotu na Euro Jazzu

7. únor 2013

V pravidelném pořadu Jazz Club na Euro Jazzu odvysíláme v sobotu 9. 2. od 20:00 koncert free-jazzové kapely Limbo. Záznam tohoto vystoupení také nedávno vyšel na CD u vydavatelství Polí 5.

Sobota 9. 2. 2013 – Euro Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club, záznam koncertu z kostela Korandova sboru, Plzeň (nahráno 5. 10. 2011).

„Důvod, který mě nakonec přesvědčil, že nahrávku vydáme, byl hlavně zvláštní, akusticky mystický prostor Korandova sboru v Plzni. Přimělo nás to hrát a komunikovat trochu jinak než obvykle. Snažíme se jít svou cestou nejen vytvářením příběhů na základě improvisingu, ale také hledáním neobvyklého zvuku, souzvuku v daném prostoru, momentě,“ říká k tomu saxofonista a zakladatel Limba Pavel Hrubý.

Nahrávka z plzeňského Korandova sboru představuje akustickou verzi kvarteta, jehož historie sahá do roku 2004 a jehož předchozí CD Kalimbo bylo nominováno na Cenu Anděl v kategorii jazzu (vedle této akustické, volně improvizační sestavy Hrubý provozuje i paralelní jazzrockovou formaci stejného názvu s podtitulem „elektro-acoustic“).

Od počátku svého zrodu se skupina věnuje podobě hudby, která vychází z jazzových kořenů, jsou v ní etnické názvuky prostoupené free až avantgardními plochami. Pro soubor je důležitý proces vývoje a objevování nových zvukomalebných hudebních prostor. Jeho hudba vznikala a vzniká spontánním komunikováním všech zúčastněných muzikantů v danou chvíli na daném místě.

Poslechněte si ukázky z koncertu, který odvysíláme v sobotu:

Živá nahrávka byla pořízena v Plzni v říjnu roku 2011. Zatímco z předchozího akustického alba Kalimbo setrvává většina osazenstva (tedy Pavel Hrubý – sax, basklarinet,Taras Vološčuk – kontrabas, František Kučera – trubka), za bicími se nově představuje mladý slovenský hráč Dušan Černák – známý doposud z poněkud jiného kontextu (např. z jazzrockové kapely Quattro Formaggi).

Nenechte si ujít tento výjimečný zážitek pro sobotní večer!

Limbo – koncert z Plzně, 2011

02202561.jpeg

Pavel Hrubý – saxofon, basklarinetTaras Vološčuk – kontrabasFrantišek Kučera – trubkaDušan Černák – kontrabas

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka