The Little Band from Gingerland – Time Out Time

21. leden 2013

Rakouská zpěvačka Ángela Tröndle u nás nepatří k nejznámějším. Jde však rozhodně o výraznou osobnost, jejíž tvorba na pomezí jazzu a alternativy rozhodně stojí za pozornost. Její desku Time Out Time s violoncellistkou Sophií Abraham jsme zvolili Albem týdne.

Zmiňované dvě mladé Rakušanky se v projektu Little Band from Gingerland vydávají na vzrušující cestu objevování nových hudebních teritorií. Za pomoci akustických (piano, cello) i elektronických nástrojů a hlasů dokazují, že „jazz“ v jejich pojetí zkrátka nemá jasně definovatelných hranic.

Většinu skladeb si složily samy dvě hlavní protagonistky – tedy pianistka a zpěvačka Ángela Tröndle a zpívající cellistka Sophie Abraham. Ačkoli spolu již dříve spolupracovaly, patří se jejich dosavadní tvorbu trochu přiblížit:

Ángela Tröndle, tato neortodoxní jazzová zpěvačka a pianistka, patří k výrazným zjevům současné rakouské hudební scény. Od dětství se věnovala hře na housle a klavír, především však zpěvu, který později vystudovala na Univerzitě v Grazu. V roce 2006 byla přijata na známou Manhattan School of Music, kde se účastnila workshopů mnoha významných jazzových osobností – mj. zpěváka Bobbyho McFerrina, skladatelky Marie Schneider, trumpetistky Ingrid Jensen a dalších.

New Yorku a zážitkům s ním spojeným věnovala své první album Dedication to a City. Největší úspěchy však sklízela s neobvyklým kvintetem Mosaik, o jehož albu Eleven Electric Elephants jsme již psali. V roce 2007 se Tröndle vrátila do Grazu, aby zde absolvovala magisterské studium jazzové kompozice a aranžování u Eda Partyky. Podstatné je, že ji není možné považovat „jen“ za svébytnou vokalistku, ale hlavně neotřelou skladatelku (většinu kompozic si dosud skládala sama).

02808942.jpeg

Duo Little Band from Gingerland dotváří v Holandsku narozená, ale v Rakousku žijící violoncellistka Sophie Abraham (1986). Taktéž absolventka známé akademie v Grazu sbírá již několik let ocenění v různých mládežnických soutěžích, osobně má blízko jak ke klasice, tak k jazzu. Se zpěvačkou Angelou Tröndle spolupracovala již v projektu Mosaic, přesněji v její verzi obohacené o smyčce.

Little Band from Gingerland se zcela jistě pohybuje za hranicí toho, na co jsme v hlavním proudu rakouského jazzu zvyklí. Jejich hudba není jednoduše zařaditelná, opájí se možnostmi interakce v intimním duetním formátu a radostmi plynoucími z bezstarostné improvizace s notnou dávkou vtipu a nadsázky (viz třeba zhudebnění textu emailového spamu). Základním prostředkem je zde delikátní spojení ženských hlasů a violoncella; v tom by se dalo duo srovnat třeba s českými Tara Fuki, případně DoMa Ensemble, ačkoli jsou jasně patrné rozdíly.

Na rozdíl od Tara Fuki v jejich hlasech a hudebním výrazivu není slyšet tolik životních zkušeností, jejich exprese je stále mladistvou hračkou, objevováním nových možností a nadšením nad nečekaně nalezenými souvislostmi. Oproti DoMa Ensemble se zase Little Band from Gingerland nepouští do tolik experimentálních vod, jejich tvář je přívětivější a mnohdy spíše než k free-jazzu má styčné plochy s folkem a alternativním písničkářstvím.

Na druhé straně to není hudba, která by se běžně hrála v rádiích. Kompoziční instinkt obou aktérek svědčí o vyšších ambicích, dobré průpravě a citu pro neotřelá aranžmá: zejména tehdy, pokud se duo představí v rozšířené podobě, nezaměnitelný témbr basklarinetu a předivo bicích nástrojů (hosté Siegmar Brecher a Philipp Kopmajer působili již v kapele Mosaik, kterou nám toto spojení asi nejvíce připomene).

Hudba dua Little Band from Gingerland zaujme šíří žánrových přesahů, zasněnou atmosférou víceméně abstraktních ploch, ale také vtipem a smyslem pro detail a (ve zdánlivém protikladu k oné abstrakci) vyprávěním příběhů se zcela konkrétním dějem.

Ángela Tröndle je zpěvačka a skladatelka, kterou se rozhodně vyplatí i nadále sledovat. Je možná škoda, že její následující projekt (Luna Lab) prý bude popového rázu, ale konečně proč ne: možná se této sympatické Rakušance podaří nabourat stereotypy, které si s pop-music spojujeme. Stejně jako se jí to dosud velmi znatelně daří v jazzu.

The Little Band from Gingerland – Time Out Time Ángela Tröndle – piano, zpěvSophie Abraham – celo, zpěvSiegmar Brecher – basklarinetPhilipp Kopmajer – perkuse, bicí

Label: Cracked Anegg Records, 2012

www.angelatroendle.com

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.