Maciej Fortuna Trio – At Home

12. srpen 2013

Inspirativní postava polského jazzu, trumpetista Maciej Fortuna, dosud v Česku není znám natolik, jak by si asi zasloužil. Jeho novinka At Home ostatně dokládá proč. CD jsme zvolili Albem týdne na ČRo Jazz.

Maciej Fortuna dávno překročil stín lokálního jazzového umělce z Poznaně, města, se kterým je ponejvíce spojován (vystudoval zde práva a vyučuje jazz na univerzitě). Tento žák Piotra Wojtasika (u něj studoval ve Wroclavi) sbírá v Polsku jedno ocenění za druhým, ale co je hlavní a v Polsku neobvyklé, v jedné osobě spojuje vícero jazzových žánrů. Je velmi otevřeným hudebníkem, který je kompetentní v oblasti kvalitního jazzového mainstreamu (viz např. oceňovaný debut Lost Keys z roku 2010 s pianistou Przemysławem Raminiakem, známým z tria RGG), free-polohách, ale vydal i dvě elektronické desky s dídžejkou An on Bast.

Fortunu můžeme v posledních letech slyšet v mnoha kontextech i kapelách různého personálního obsazení (připomeňme, že jeho kapela Switch On Quintet patřila v roce 2008 k finalistům české soutěže Junior Jazz). Výjimečné postavení mezi nimi má dozajista trumpetistovo Trio. Ustálená formace vybrušovala svůj tvar a skupinovou souhru na desítkách, ne-li stovkách koncertů v Polsku i zahraničí.

Trumpetistu v triu provází známé tváře polského jazzu. Basista Piotr Lemanczyk spolupracoval zejména se saxofonistou Adamem Pieronczykem a podílel se více než na dvaceti polských jazzových albech. Bubeník Krzysztof Gradziuk patří k mladším tvářím, nejznámější je pravděpodobně jeho účast v pianovém triu RGG, o kterém jsme psali nedávno. Deska At Home vznikla na samém konci loňského roku, během kterého kapela odehrála plných 89 koncertů.

Podívejte se na klip k albu At Home:



Po albu Lost Keys (2010) Fortuna svou kapelu transformoval v trio. S ním vydal nejprve desku Solar Ring (2012, s jiným bubeníkem) a pak ve stejném roce Sahjija (už ve stávajícím složení). S dlouhodobějším působením kapely je znát posun k rozvolněnějším improvizovaným plochám. Ačkoli Fortuna je stále „leader“, rozhodně ne už v klasickém smyslu sólisty, který by se nechal doprovázet rytmikou. Role v kapele jsou značně komplementární, Lemanczyk svou melodickou prací rozhodně překračuje obligátní basistickou roli a také Gradziuk má u bicích větší ambice, než jen tradiční rytmickou podporu.

Jakkoli se v souvislosti s Fortunovým triem hovoří o určitém rozvolnění, je to stále trumpetista, který složil většinu skladeb na albu (pouze čtyři skladby vznikly skutečně kolektivně). Má zde poměrně velký prostor, který dovedně využívá jak v citlivě vystavěných baladách (For Alice), tak agresivněji vypjatých jízdách nad vroucí rytmikou (Travel to Anhram). Poznávacím znakem je však vždy silný důraz na melodiku a velmi nosná témata.

Poslechněte si ukázky:

 

Zatímco úvod alba bychom ještě mohli považovat svou výstavbou za tradičnější, ve skladbách jako No Man’s Land nebo Rivendell už Fortuna rezignuje na obvyklý sled témat a sól. Je pozoruhodné, že Krzysztof Gradziuk zde dostává mnohem více prostoru než ve svém „domovském“ triu RGG: nikoliv snad k obligátním sólovým vstupům, ale výstavbě perkusivního přediva, elasticky prostupující Fortunovy melodické linky. Jak již bylo naznačeno, beat zde nemusí být na první poslech slyšet, ale jen pociťován; mnohdy (např. Rivendell) je důležitější práce s bicími coby melodickým, nikoliv rytmickým nástrojem. Toto se ještě umocňuje v kolektivní suitě Story in 4 Parts, v níž kapelu doplní i zpěvačka Marta Podulka.

Nálepka „free“ může leckteré posluchače odradit ještě předtím, než se do takto stereotypně označeného snímku vlastně ponoří. Fortuna ovšem balancuje na delikátním rozhraní improvizačních ploch a přístupnějších forem: jakkoli rozvolněnou a nepředvídatelnou rytmiku může mít, svými melodickými linkami jí často dotváří jakési pojítko, či také „návod“ méně zkušenějším posluchačům. Ano, i free jazz může být značně melodický, chceme-li pochopit.

02937748.jpeg

Maciej Fortuna Trio – At Home

Maciej Fortuna – trubkaPiotr Lemanczyk – kontrabasKrzysztof Gradziuk – bicíHost: Marta Podulka – zpěv (track 7)

Label: Fortuna Music, 2013www.maciejfortuna.pl

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.