Maciej Fortuna/An On Bast – „1“

24. prosinec 2012

Album tohoto týdne pochází z Polska. Prvotřídní jazzový trumpetista Maciej Fortuna se na CD „1“ spojil s „První dámou“ polské elektroniky – dídžejkou An On Bast (Anna Suda).

Ačkoli s polskou jazzovou scénou si ze středoevropského odstupu spojujeme především silný mainstream post-bopového střihu nebo naopak ryze free-jazzové výboje, bylo by chybou se domnívat, že v „šedém pásmu“ mezi těmito póly neexistuje nic jiného. V relativně autonomních scénách napojených na hudební školy v daných městech se v Polsku rozvíjí i poměrně progresivní proud vycházející ze sféry klubové elektroniky. Právě jí je napájen nový projekt Macieje Fortuny.

Trumpetista Maciej Fortuna je hudebně rozkročen mezi vícero jazzovými žánry. Ačkoli hlavním těžištěm jeho tvorby je vysoce kvalitní jazzový mainstream (viz např. oceňovaný debut Lost Keys z roku 2010 s pianistou Przemysławem Raminiakem, známým z tria RGG, které hrálo i u nás), loňská jazzrocková deska Switch on Quintet naznačuje, že jeho ambice i záběr je mnohem širší. Vedle toho, že vydává jednu desku za druhou (ať už jako leader nebo sideman), vyučuje jazzovou trubku na Hudební akademii v Poznani.

02665100.jpeg

Elektronickou hudbu Fortuna poslouchá již poměrně dlouho, ale ke spolupráci s dídžejkou Annou Suda se rozhodl relativně nedávno – v jisté fázi hledání možností nového hudebního vyjadřování.

Anna Suda (vystupuje pod pseudonymem An On Bast) je zvláštní postavou polské elektronické scény: nejen tím, že má sama zkušenost s živými nástroji (hrála na piano), ale také ambiciózními spolupracemi napříč žánry. Rozruch v Polsku způsobila její úprava Sacre Du Printemps Igora Stravinského a v době oslav Chopinova výročí se ujala přepracování hudby i této, takřka posvátné ikony polské klasické hudby. Anna Suda je přezdívána „První dámou“ polské elektroniky – také proto, že její představení nejsou jen výborně připravené dídžejské sety, ale ucelená kompoziční díla.

Poslechněte si ukázku ze společného koncertu An On Bast a Macieje Fortuny:



O jejich společné desce „1“ je těžké, ale snad i zbytečné psát příliš mnoho slov. Maciej Fortuna je ryzí jazzman, a tak je obdivuhodné, s jakou lehkostí dokázal splynout s novým nu-jazzovým kontextem – pohotově a kreativně reagovat na impulsy přicházející z laptopu Anny Suda. Ale i ona pracuje se samply a smyčkami velice citlivě; vesměs nikdy nezastiňuje sólovou trubku (ačkoli – těžko říct, zda tu lze vůbec mluvit o klasickém protikladu sólisty a rytmiky), naopak ji skvěle podporuje ve zvukových a improvizačních dobrodružstvích. Rytmické patterny, jež rozvíjí, jsou plné detailů, přímo podněcujících k hlubší koncentraci posluchače, ale ponechávajících prostor pro prosté strhnutí rytmem, přímočarou taneční linku.

Na druhou stranu album „1“ není „jen“ taneční záležitostí, na to se příliš vzdaluje jednoduchosti „party music“, tak jak ji povětšinou známe – ať už minimalistickou drobnokresbou, ambientními kolážemi, ambicióznějšími zvukovými experimenty a interakcí s trubkou či improvizačně rozvolněnějšími plochami. Tedy prvky, na které by si pravděpodobně obtížně zvykalo i publikum, které na koncerty dídžejky An On Bast běžně chodí (a které velmi pravděpodobně vůbec nechodí na jazz).

Maciej Fortuna a Anna Suda jsou tu sami sebou, ale srovnáním se při poslechu pravděpodobně nevyhneme: průkopníci nordického soundu Nils Petter Molvaer či Arve Henriksem by byli asi mezi prvními, z českého prostředí se o něco podobného pokouší Sato-San-To (na trubku Oskar Török), i když mnohem agresivnějšími prostředky. Snad se někdy tahle sympatická polská dvojka ukáže i u nás.

Maciej Fortuna/An On Bast – „1“

02665098.jpeg

Anna Suda (alias An On Bast) – laptop, synth, sampler, efektyMaciej Fortuna – trubka, křídlovka, efekty, synth

Label: Fortuna Music, 2012

www.maciejfortuna.pl

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.