Makový perník

Uvedené množství stačí na dvě formy. Pokud je nemáte, upečte to ve větším pekáči nebo na plechu.  

Ingredience
  • 1 hrnek hladké mouky
  • půl hrnku polohrubé mouky
  • tři čtvrtiny hrnku cukru
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 3-4 lžíce mletého máku
  • 1 hrnek mléka
  • půl hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 2 lžíce meruňkové marmelády – nebo jiné, podle chuti
  • 2-3 lžíce cukru moučky, trochu citronové šťávy a cukrový máček

Postup:

  1. Smícháme mouky, cukry, koření, mák a prášek – všechny sypké ingredience.
  2. Vedle smícháme mléko, vejce, olej a marmeládu.
  3. Tekutou směsí zaděláme těsto a nalijeme ho do silikonové formy nebo na pekáč vyložený pečicím papírem.
  4. Vložíme do středně předehřáté trouby a upečeme. Uděláme test špejlí – pokud ji z těsta vytáhneme suchou, je upečeno.
  5. Necháme vychladnout a pak přelijeme citronovou polevou – na tu utřeme cukr moučku s citronovou šťávou a posypeme barevným cukrovým máčkem nebo jinou ozdobou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.