Malcolm Braff – Inside

12. prosinec 2011

Klavírista Malcolm Braff patří k typickým postavám současného globalizovaného jazzu: procestoval svět a to nejlepší ze svých zkušeností absorboval do svých vlastních hudebních vizí. Desku jeho nejnovějšího tria jsme vybrali za Album týdne.

Malcolm Braff (1970) se narodil v Rio de Janeiru, a posléze (jeho otec byl diplomat) vyrůstal na Kapverdských ostrovech a v Senegalu. V 90. letech se přistěhoval do Švýcarska a stal se brzy velmi osobitou tváří tamní jazzové scény. Spolupracoval tehdy s nejvýraznějšími postavami švýcarského nebo francouzského jazzu (Andy Scherrer, Samuel Blaser, Mathieu Michel, ale také Erik Truffaz). Popularitu si v zemi získal zejména pro svá klavírní tria.

Ačkoli Braffovo jméno u nás není natolik známé, figuroval v projektech, které si s francouzsky mluvící částí Švýcarska běžně spojujeme. Tak například již zmíněný Erik Truffaz. Pianista s ním spolupracoval při vícero příležitostech, v Česku se však představili na jednom pódiu v roce 2009, kdy Truffaz do Prahy a Brna přivezl svůj indický projekt Benares (s hráčem na tabla Apurbou Mukherjeem a jeho sestrou, zpěvačkou Indrani). Album Benares si můžete připomenout v tomto klipu:

Dále je možno zmínit Braffovo předchozí elektrické trio, s nímž vydal v roce 2010 desku Voltage. Vedle Braffa (na Fender Rhodes a elektroniku) na něm hrál švýcarský basista Patrice Moret, který účinkuje na posledním albu Colina Vallona (můžete si o něm přečíst zde) a hlavně Truffazův dlouholetý bubeník Marc Erbetta. Jak ukazuje toto video, Moreta navíc na koncertech příležitostně střídal další Truffazův souputník, baskytarista Marcello Giuliani. Podívejte se na ukázku:

Trio Voltage bylo zjevně napájeno rockem a hip-hopem inspirovanou rytmikou. Na nové desce Inside se těchto vlivů Braff zcela nevzdává, ale upouští zcela od elektrického piana. Pianista se zde poprvé setkává s baskytaristou Reggie Washingtonem a bubeníkem Lukasem Koenigem: znají se z workshopů z Rakouska a Belgie, kde Braff vyučoval. Když Braff loni dostal nabídku k sestavení „týmu snů“ pro švýcarský Cully Jazz Festival, vybral si právě je.

Braffova hra na piano je velmi specifická svým perkusivním přístupem, preparací strun, a obohacením o netónové zvuky vycházející z nástroje. Je to znát už v první skladbě Crimson Waves, v níž pracuje s pianem vyloženě jako s rytmickým nástrojem k doprovodu zpěvačky Aurélie Emery:

Tyto prostředky využívá velmi dovedně ve vlastních kompozicích a skvěle jimi komunikuje v konverzačních výměnách s rytmikou. Poslechněte si cover známé Princovy klasiky Sexy M.F., kde výrazněji vynikne pravděpodobný důvod, proč si Braff zvolil za baskytaristu právě Reggie Washingtona:

Reggie Washington je totiž hlavně uznávaným basistou z oblasti funku, soulu a R&B. Patřil dlouho k dvorním basistům Steva Colemana a jeho kapely Five Elements, hraje s funk-jazzovým RH Factorem Roye Hargrova, stál po boku Cassandry Wilson nebo Uri Cainea. Jeho vynikající groove (možná až „nepatřičný“ v jinak akustickém triu) stál pravděpodobně za tím, proč jej Braff angažoval. Jeho způsob doprovodu může být na jazz někdy až příliš funkově strohý, jak ukazuje ponejvíce v Empathy for the Devil:

02503012.jpeg

…což mu nicméně nebrání v takřka swingovém způsobu doprovodu:

U takto výrazných rytmických individualit je pochopitelně riziko převahy baskytary nebo bicích značné, Braffovo trio však zůstává vzácně vyrovnané. Na koncertech to pak vypadá třeba takto:

Malcolm Braff postavil dosti energické trio, ve kterém využívá prostředků vycházejících z rocku či funku. Podobně jako pianové trio jeho švýcarského kolegy Patricka Mullera (další někdejší spoluhráč Truffaze) k tomu nicméně nepotřebuje elektroniku a vydává se do těchto končin akustickými stezkami. Album Inside rozhodně stojí za poslech

Malcolm Braff – Inside

Malcolm Braff – piano Reggie Washington – baskytara Lukas Koenig – bicí Host: Aurélie Emery – zpěv (track 1)

02503013.jpeg

Label: Enja, 2011

http://www.malcolmbraff.net

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka