Marcel Loeffler – Images

4. červen 2012

Akordeon patří k neodmyslitelným součástem francouzského jazzu, a to nejen v okruhu tzv. jazz manouche (resp. gipsy jazzu). Jednou z novějších tváří jazzového akordeonu je Marcel Loeffler, jehož aktuální desku Images jsme vybrali za Album týdne.

Francouzský jazzový akordeon to není jen Richard Galliano, nebo o generaci mladší Daniel Mille. Respekt si v posledních letech získal také etablovaný, ale za hranicemi Francie dosud méně známý Marcel Loeffler (ročník 1956). Vlastních desek nevydal mnoho, nicméně profesionálně působí už od poloviny 80. let a hrával s mnohem známějšími postavami gipsy jazzu, jako např. s kytaristou Bireli Lagrenem.

Loeffler pochází z hudebně založené rodiny (jeho otec ho přivedl na pódium ve věku osmi let). „Tehdy jsem poslouchal velké jazzové akordeonisty jako Gus Viseur nebo Art Van Damme. Strávil jsem řadu bezesných nocí při snaze napodobit je!,“ vzpomíná Loeffler. Nehrál přitom pouze na akordeon, ale také na piano a syntezátory a jeho posluchačské spektrum bylo velmi široké: od world music střední a východní Evropy, přes africkou hudbu, americký jazz až po francouzský šanson. Tyto vlivy byly patrné i na Loefflerově první sólové desce Vago z roku 1996, na které hrál právě i Bireli Lagrene.

Od té doby Loeffler urazil notný kus cesty: vydal šest dalších alb a v roce 2007 zvítězil v prestižní soutěži Guse Viseura, načež byl přizván na známý Django Reinhardt Festival. Brilantní improvizátor se projevuje také coby originální skladatel – s respektem k gipsy jazzové tradici, ale přesto s výrazným vlastním rukopisem.

02642472.jpeg

Respekt ze strany publika vnímá jako jistou šanci k emancipaci jazzového akordeonu. „Po mnoho let jsme byli zvyklí vnímat akordeon jen jako doprovod zpěváků (jako Brela nebo Renauda), nebo součást hudební zábavy. Věřím, že dnes si vydobyl lepší pozici,“ poznamenává Marcel Loeffler.

Zatímco na svém předchozím albu Around Gus (2010) vzdával poctu legendárnímu akordeonistovi belgického původu Gus Viseurovi (něco jako „Django Reinhardt akordeonu“), novinková nahrávka Images je z trochu jiného soudku. Loeffler se obklopil novou kapelou (vedle akordeonu vlastně klasické pianové trio) a sepsal i zcela nové autorské kompozice.

Podívejte se na klip z nahrávání:

Rozdíl oproti předešlé desce Around Gus je patrný na první poslech: na rozdíl od tehdejšího ryze gipsy jazzového alba (s typickými nástroji: akustickými kytarami, klarinetem) vychází nové CD Images spíše z americké jazzové tradice. V mnohém stojí na swingu a tradičním střídání chorusů. Nepochybně si však zachovává šarm, na který jsme u francouzského jazzu tak zvyklí.

Poslechněte si ukázky:

Marcel Loeffler - Images by Giro Music

Album Images představuje Marcela Loefflera v širokém spektru poloh. Akordeonista na něm dokazuje, že se cítí doma ve valčících (Ovation), baladách (Olmo, Spring), ale i v groovověji založených, rychlejších kusech (což je Vago s přizvaným saxofonistou Franckem Wolfem). Ačkoli hlavní slovo má jistě Loeffler, role v kapele jsou rozloženy velmi rovnoměrně – její členové dostávají dostatek příležitostí jak v sólech (zde je třeba vyzdvihnout pianistu Jean-Yves Junga), tak kompozičně.

Marcel Loeffler se na nové desce profiluje jako výtečný sólista a schopný skladatel. Jeho nový kvartet možná dává více možností k vyjádření jeho vlastní osobitosti než tomu bylo na předchozím gipsy jazzovém albu Around Gus. Máte-li rádi jazz melodický, originální a v lecčems neotřelý, pak je Loefflerova deska výborná volba.

Marcel Loeffler – Images

Marcel Loeffler – akordeonGilles Coquard – basaJean-Yves Jung – pianoJean-Marc Robin – bicí

Hosté:Franck Wolf – saxofon (track 9)Cédric Loeffler – kytara (track 11)

Label: Plus Loin Music, 2012

www.marcel-loeffler.com

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.