Maria Faust Group – Živě z Tallinu

17. leden 2011

Sobota 22.1. Euro Jazz – 20:00 – 21:15

Sobota 22.1. – Euro Jazz 20:00 – 21:15: Jazz Club – záznam EBU z koncertu skupiny Maria Faust Group v Estonském muzeu umění (Tallin, 20. 4. 2009).

Maria Faust (kompozice, alt saxofon) je mladá a talentovaná hudebnice estonského původu. Narodila se na ostrově Saaremaa v roce 1979. V roce 2002 vystudovala obor dirigentství na Hudební akademii v Tallinu a rozhodla se pokračovat ve studiích v Dánsku, kde se poté věnovala jazzové kompozici na konzervatoři v Esbjergu. Nyní sídlí v Kodani a patří k nejosobitějším jazzovým tvůrcům v Dánsku. K jejím hlavním projektům v současnosti patří Maria Faust Group, Pistol nr. 9 (kvarteto s trombonem a saxofonem bez basy), či duo Nina de Heney/Maria Faust (basa, alt saxofon).

Formace Maria Faust Group, kterou můžete slyšet na Euro Jazzu 22.1., vznikla v roce 2005 a brzy se stala jedním z nejzajímavějších zjevů dánské jazzové scény. Hudba kapely je kombinací mnoha různých stylů, čerpajících z odkazu estonské lidové hudby, rocku, klasické hudby 20. století a jazzu s akcentem na čtyřčlennou dechovou sekci.

02212545.jpeg

Kapela složená ze zkušených dánských muzikantů vyniká otevřeností a touhou poznávat nové hudební krajiny. Prostřednictvím vystoupení v Estonsku, Švédsku, Finsku, Lucembursku a dalších zemích získala kapela svůj osobitý jazyk. Sama skupina jej přirovnává jednou k „ruskému smutečnímu průvodu“, jindy zase k „rychlovlaku směřujícímu do neznáma“.

Promyšlené kompozice Marie Faust mají jasnou strukturu a jejich komplexita přitom nebrání jejich základní romantické tendenci. Saxofon Marie Faust vyniká širokým dynamickým rozsahem bez známky obvyklých klišé.

Zatím posledním albem skupiny je CD Maria Faust Group – Warrior Horse (Barefoot Records, 2010), z níž si můžete přehrát video ukázku:

Maria Faust Group Maria Faust – alt saxofon, kompozice Thomas Caudery – trubka Lars Greve – tenor saxofon Tormood Melaas Holm - baryton saxofon Markus Pesonen – kytara Adam Pultz Melbye – kontrabas Morten Pedersen – piano Hakon Berre – perkuse

http://www.mariafaust.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.