Maria Schneider Orchestra - sobotní koncert na ČRo Jazz

20. květen 2013

V sobotním Jazz Clubu se vrátíme do roku 2000 na koncert bigbandu skladatelky Marie Schneider v newyorském klubu Jazz Standard. Vystoupení odvysíláme na ČRo Jazz 25. května od 20:00.

Sobota 25. 5. – ČRo Jazz 20:00 – 21:10: Jazz Club – Záznam koncertu z klubu Jazz Standard, New York, 2000

V sobotním Jazz Clubu se vrátíme do roku 2000 na koncert bigbandu skladatelky Marie Schneider v newyorském klubu Jazz Standard.

Méně známá nahrávka Marie Schneider byla nahrána pouze do dvou stop (což se dnes už běžně nedělá) a představuje tak orchestr ve velmi syrové živé podobě bez jediného přerušení či fade outu.

Záznam je unikátní v tom, že shrnuje vývoj kompoziční práce Marie Schneider od poloviny 80. let do poloviny 90. let. „Playlist je složen hlavně z mých starších prací a obsahuje mnohem víc aranží převzatých skladeb, než je u mne obvyklé. K nejstarším patří věci, které jsem napsala před více než dvaceti lety na Eastman School of Music, tedy Bird Count, Last Season a aranžmá My Ideal,“ říká Maria Schneider. Navíc většina skladeb vznikla původně pro jiné sólisty či ansámbly, než pro dnes již etablovaný bigband.

Podívejte se na ukázku z koncertu bigbandu v roce 2004:


Můžeme zde tak zaznamenat odkazy na výrazné osobnosti, které Schneiderovou v raných stádiích studia a tvorby výrazně ovlivnily. Jednou z nich je Mel Lewis. Zde uvedenou skladbu Lately napsala Schneiderová v roce 1987 krátce po příchodu do New Yorku, a chtěla ji věnovat Lewisovu slavnému bigbandu, ale nikdy to neudělala.

Stejně tak svou The Willow zamýšlela jako poctu tomuto známému bandleaderovi. Ačkoli Lewis byl již koncem 80. let vážně nemocný, zúčastnil se zkoušky bigbandu v roce 1989. „Když jsme měli pauzu, Mel se mě zeptal, jestli jsem skladbu napsala já. Když jsem řekla, že ano, usmál se, a s velmi laskavým tónem ve hlase odpověděl, „Myslel jsem si to,“ vzpomíná Schneiderová. Že však skladbu napsala právě pro něj, mu již říct nestihla. „Chtěla jsem, ale nemohla jsem, protože jsem nechtěla dát najevo, jak jsme všichni zaskočeni jeho vážnou nemocí.“

Další nepochybný vliv zde představuje její učitel a přítel Bob Brookmeyer (který ji mimo jiné představil Melu Lewisovi). Na toto téma Scheiderová v rozhovoru s publicistou Lloydem Petersonem později řekla:

02315232.jpeg

Mám pocit, že mě nejvíce ovlivnil z hlediska formy a osobního vývoje. Má velký dar v tom, že, na rozdíl od běžného aranžování, je schopen z pár not udělat velmi komunikativní a obohacující výpověď. Podle mě je Bob guru formálního jazzového vývoje a je to člověk, který jazzovou formu velmi efektivně obohatil o některé klasické techniky, což na mě mělo obrovský vliv. Dnes vím, že Bobův přínos formě je jeho největším příspěvkem jazzu.“

O aranžmá obsažených standardů That Old Black Magic a Over the Rainbow pro bigband ji při jedné příležitosti požádal kdysi právě Brookmeyer. Můžete je slyšet také v sobotním pořadu Jazz Club.

Poslechněte si sólo Ingrid Jensen na křídlovku ve skladbě Pas de Deux (2004):


Záznam obsahuje celkem pět aranží známějších standardů, např. Days of Wine and Roses Henry Manciniho se skvělými sóly Tima Riese na soprán a Riche Perryho na tenor saxofon. Somewhere Over the Rainbow Harolda Arlena posluchače uhrane procítěným přednesem alt saxofonisty Charlese Pillowa, který v ní má hlavní sólo. V Arlenově That Old Black Magic exceluje na tenor s veškerou svou energií Rick Margitza.

Sobotní Jazz Club na na Českém rozhlasu Jazz slibuje mimořádný zážitek s bigbandem prvořadého významu!

Maria Schneider Orchestra - Days of Wine and Roses: Live at the Jazz Standard

Maria Schneider – kompozice, dirigent Tim Ries – saxofony, flétny Charles Pillow - saxofony, flétny Rich Perry – tenor sax, flétna Rick Margitza - tenor sax, flétna Scott Robinson – saxofony, klarinet, flétna Tony Kadleck – trubka, křídlovka Greg Gisbert - trubka, křídlovka Laurie Frink - trubka, křídlovka Ingrid Jensen - trubka, křídlovka Keith O'Quinn - trombón Rock Ciccarone - trombón Larry Farrell - trombón George Flynn - trombón Ben Monder - kytara Frank Kimbrough - piano Tony Scherr - basa Tim Horner - bicí

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.