Martin Brunner s novým triovým albem

30. březen 2012

Mladý skladatel a pianista Martin Brunner obměnil rytmiku svého tria a představil s ní novou desku. Jmenuje se Still Warm to Touch.

Titulní skladba z jeho předchozího alba Behind The Clouds byla v roce 2010 oceněna jako nejlepší jazzová skladba v soutěži pořádané festivalem Bohemia Jazz Fest a OSA. Také nová deska je plná původních Brunnerových kompozic. „Je pokračováním té předchozí – zachovává stejný hudební přístup, ale věřím, že se výrazně liší kvalitou zpracování – skladatelskou, interpretační i zvukovou,“ dodává pianista.

Ačkoli kapela v pražských klubech vystupuje pod stejným názvem jako dřív, z původní sestavy zůstal jen sám leader: rytmiku totiž nově tvoří Rasťo Uhrík (basa) a Tomáš Hobzek (bicí), kteří již mají mnoho nahrávacích zkušeností z minulosti. „Oba jsou fantastičtí a zkušení muzikanti, kteří mají svůj zvuk a z naší scény mě právě oni napadli jako skvělá dvojice, se kterou bych rád hrál, a skladby by zněly podle mých představ,“ vysvětluje Brunner.

Poslechněte si ukázky z alba Still Warm to Touch:

Jak míní skladatel, kompozičně navazuje na odkaz klasické hudby, kterou delší dobu studoval. „Zásadně ovlivnila moji práci – v podstatě ke skladbě přistupuji klasickým kompozičním způsobem práce s motivem, formou apod. Skladby jsou často postavené na jediném motivu, se kterým se dále pracuje.“ Zároveň naznačuje, že tento přístup bude ještě více patrný v projektu, který chystá na podzim. „Půjde o trio se smyčcovým kvartetem, kde bude mít ovšem smyčcový kvartet zásadní úlohu.“

Tradiční formát klavírního tria Martin Brunner považuje za zavazující a inspirativní zároveň. „Při práci na skladbách nechci být prvoplánově moderní, ale jednoduše se snažím napsat co nejlepší muziku, která mě bude bavit. Myslím, že by výsledek nikdy nebyl přesvědčivý, kdybych se násilně snažil vytvořit něco, co pro mě nebude přirozené,“ přibližuje svou hudební vizi.

Novou desku Brunnerovo trio představí na jazzovém festivalu v Poličce (13.4.) a v brněnském klubu Kouřící králík (20.4.).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio