McFerrin se vrací: zaimprovizuje v Rudolfinu

22. leden 2013

Originální a capella zpěvák a jazzman Bobby McFerrin v červnu opět vystoupí v Praze, a to hned dvakrát.

Půjde o dvě odlišná vystoupení společně se členy České filharmonie. Společným jmenovatelem má být oboustranná improvizace špičkových hudebníků a zapojení diváků v sále Rudolfina.

První ze dvou koncertů (19. 6.) bude McFerrinův sólový s jeho tradičním a capella repertoárem. Na ten budou improvizovat instrumentalisté z České filharmonie, například houslista Josef Špaček nebo violoncellista Jan Keller. Ten má s improvizací bohaté zkušenosti – především v jazzu, jak dokazuje jeho účast v kapele Jany Koubkové nebo v Noční optice.

Druhý koncert (20. 6.) bude setkáním Bobbyho McFerrina se soubory České filharmonie. V rámci orchestru působí jazzband nebo cimbálová muzika. Speciálně na míru tomuto koncertu vznikne smíšený pěvecký sbor složený z filharmoniků. Ti budou zpívat Bobbyho Circle songs, opačně bude Bobby improvizovat na hudbu cimbálové muziky, jazzband pak vystoupí s tradičním jazzovým repertoárem.

Poslechněte si rozhovor, který s McFerrinem pořídila Kateřina Daňková:

Desetinásobný držitel Grammy McFerrin svým repertoárem zasahuje do popu, jazzu, klasiky i lidové hudby. Je také uznávaným dirigentem, skladatelem filmové hudby a vášnivým zastáncem povinné hudební výchovy ve školních osnovách. V Česku už odzpíval několik úspěšných koncertů, naposledy loni byl jednou z hvězd festivalu Colours of Ostrava.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.