Medeski, Scofield, Martin, Wood – živě na Euro Jazzu

14. listopad 2011

Sobota 19.11. – Euro Jazz 20:00 – 21:55: Jazz Club – sestřih z koncertů evropského turné, 2006

Jam-bandovou partičku Medeski, Martin & Wood není třeba českým posluchačům příliš představovat (v roce 2006 byli také v Praze). Na Euro Jazzu však tuto sobotu odvysíláme jejich společný koncert s Johnem Scofieldem.

Kořeny jejich spolupráce není třeba hledat dlouho: započala na Scofieldově albu A Go Go (Verve, 1997), na němž kytarista svůj rockem políbený post-bop propojil s hip-hopovým či funkovým feelingem tria MMW. Vcelku logickým vyústěním pak byla deska Out Louder (Indirecto, 2006). Mezi nahrávkami, které dělila téměř jedna dekáda, byly některé podobnosti, ale také četné rozdíly. Scofieldova průlomová jam-bandová deska byla jeho ryze autorským projektem, jehož koncept měli MMW pouze naplnit. Out Louder byla oproti tomu (i autorsky) kolektivním produktem, improvizací, kde se všichni podřídili společné vizi.

Mimoto je třeba připomenout Medeskiho participaci na Scofieldově velice mladistvě znějícím albu Überjam (Verve, 2002). A samozřejmě několik společných turné, která all-stars kvarteto společně absolvovalo. Po nahrání Out Louder se MMW se Scofieldem odebrali do Evropy a odehráli řadu skvělých koncertů. Sestřih z nich nedávno vyšel na CD a celý jej odvysíláme v sobotu.

02452329.jpeg

Repertoár skoro dvouhodinového záznamu se pohybuje rovnoměrně na rozhraní obou zmiňovaných alb. Na pódiu je však leckdy přetaven k nepoznání, nabývá na razanci, poskytuje mnohem větší prostor k sólovým exhibicím a nastiňuje i to, co na Out Louder zkrátka nemohlo být vyřčeno. Podívejte se na ukázku ze švýcarského koncertu, MSMW hrají Scofieldovu A Go Go:

Skladby, které měly ve studiu tři nebo pět minut, se na turné natáhly někdy i trojnásobně. Je to třeba případ Miles Behind, původně ani ne tříminutové kolektivní reminiscence na Davisova 70. léta. Už tak dosti zběsilá jízda zde nabývá téměř hrozivé podoby, dominuje jí několikaminutové sólo Medeskiho na Fender Rhodes. Medeskiho koncerty jsou pochopitelně přehlídkou možností analogových syntezátorů – v tomto ohledu je evropský sestřih pro všechny jejich příznivce splněným snem. Nicméně je známo, že Medeski na pódiu ventiluje také výrazněji svou zálibu v hraní na melodiku (klávesový dechový nástroj), jako například v konverzačních výměnách s kytarou v titulní In Case the World Changes It's Mind.

V sobotním Jazz Clubu na Euro Jazzu zazní živě také Scofieldova Hottentot z A Go Go. Podívejte se na video:

Patříte-li mezi fanoušky MMW, asi jste si již nové live album dávno koupili. Pokud jste to snad dosud nestihli, nebo jste zatím s kapelou neměli tu čest, rozhodně si nenechte záznam na Euro Jazzu ujít. Již tuto sobotu!

Medeski, Scofield, Martin, Wood – live, 2006

John Medeski – hammond organ, syntezátory, melodika, Fender Rhodes John Scofield – kytara Chris Wood – basa Billy Martin – bicí

02479540.jpeg

www.mmw.net

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.