Methenyho Orchestrion vyjde v živé verzi

24. listopad 2012

Vydavatelství Nonesuch potvrdilo informaci, že plánuje vydání nového dvojalba kytaristy Pata Methenyho. Jde o koncertní záznam jeho „one-man show“ Orchestrion.

Stejnojmenné Methenyho album Orchestrion (Nonesuch, 2010) vzbudilo po svém vzniku nebývalou pozornost. Po vzoru stařičkých mechanických orchestrionů si nechal kytarista vyrobit speciální zařízení, umožňující z jednoho zdroje ovládat najednou více instrumentů. Na koncertech i ve studiu tak paralelně sám ovládal nejen svou kytaru, ale i celou rytmiku, piano a další nástroje.

Koncertní záznam, který vyjde na 2 CD 29. ledna pochází z vystoupení Pata Methenyho v brooklynském St. Elias Church. Podívejte se na ukázku:



Turné Orchestrionu se Praze sice vyhnulo, v únoru 2010 s ním však Metheny vystoupil v Bratislavě nebo v Mnichově. Publicista Jan Mazura popsal právě mnichovský koncert takto:

„Kytaristovým žlutým Gibsonem sice bylo možné ovládat veškeré přítomné nástroje, ovšem melodii či doprovod lze hrát najednou víceméně jeden, ať už je muzikant amatér nebo světová špička. Ve skladbách z aktuálního alba Orchestrion tedy běžela většina stop z playbacku a Metheny ovládal pokaždé jen ten nejdůležitější hlas. K danému nástroji se pokaždé i fyzicky přiblížil, takže divák mohl dění na scéně lépe pochopit. Všechny instrumenty byly navíc opatřeny LED diodami a ty aktivní blikaly do rytmu. Na vodních varhanách se právě využívané sklenice s vodou dokonce rozsvěcovaly celé. Performance díky tomu ještě více získávala na vizuální atraktivitě…“

V případě Nonesuch nejde o jediné živé vydání projektu Orchestrion. Stejný záznam (s jiným pořadím skladeb) vyšel v říjnu také na DVD a Blue Ray discích u vydavatelství Eagle Vision.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio