The Mingus Bigband – Live at the Jazz Standard

13. únor 2013

V sobotním Jazz Clubu odvysíláme koncert Grammy oceňovaného orchestru The Mingus Bigband. Jde o záznam z klubu Jazz Standard, pořízený v roce 2008.

Sobota 16.2. – Euro Jazz 20:00 – 21:10: Jazz Club – Záznam z klubu Jazz Standard, 31. 12. 2008

Na samém sklonku roku 2008 Mingus Bigband oslavoval Mingusovu hudbu z roku 1959 speciálním silvestrovským koncertem. Vzdal tak hold jeho nejproduktivnějšímu tvůrčímu období. Unikátní program, který tehdy vysílala stanice NPR, dopadl na výbornou, a tak se jej těleso rozhodlo loni ve vlastní produkci vydat.

Jeden z nejvýznamnějších mingusovských „tribute“ bandů začal pravidelně hrát v newyorském Time Spot Café v roce 1991 a proslavily jej zejména nahrávky pro label Dreyfus Records. V roce 2008 se jeho stálou rezidencí stal právě klub Jazz Standard, odkud pochází tento záznam.

02260799.gif

Na vystoupení před vyprodaným sálem bigband představil širokou škálu reinterpretací Mingusových skladeb od taneční muziky, přes gospel, balady až po blues. Vedle osvědčených kousků (Moanin’, Goodbye Pork Pie Hat) patří k lahůdkám večera kompozice New Now Know How: její název odkazuje k nezvykle nepravidelné kompoziční výstavbě, přičemž byla veřejně hrána poprvé od roku 1959. K výjimečným okamžikům patří výměny mezi trumpetisty Kenny Ramptonem a Randy Breckerem. Stojí za zmínku, že právě Brecker hrál na posledním Mingusově albu a v mingusovských bigbandech hrává přes třicet let.

Podívejte se na video z nahrávání:



Cryin’ Blues je předvedeno v novém aranžmá Borise Kozlova pro menší „Mingus Dynasty Band“, ve kterém vystupuje sedm ze čtrnácti členů bigbandu. Podobně jako New Now Know How i tato kompozice byla uvedena poprvé od svého uvedení na desce před padesáti lety. Následují nejznámější Mingusovy skladby Moanin’ a Goodbye Pork Pie Hat.

Jak poznamenal konferenciér večera Michael Bourne, koncerty odehrávané ke konci roku (podobně jako tento) mohou svádět k nostalgii či vědomí pomíjivosti. „I tento večer však potvrdil, že hudba složená před padesáti i více lety je nesmrtelná.“Je to skutečně tak a o sobotním večeru lze říci jediné: slibuje unikátní posluchačský zážitek.

The Mingus Big Band - Live at Jazz Standard

02261255.jpeg

Randy Brecker, Kenny Rampton, Earl Gardner trubky Wayne Escoffery, Abraham Burton – tenor saxofony Vincent Herring – alt saxofon Douglas Yates – alt, soprán saxofon, flétna Lauren Sevian – baryton saxofon Ku-Umba Frank Lacy, Conrad Herwig – trombony Earl McIntyre – bastrombon a tuba David Kikoski – piano Boris Kozlov – kontrabas Jeff “Tain” Watts – bicí

www.mingusmingusmingus.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.