Mistr akordeonu Vincent Peirani zahraje v Brně hned třikrát

4. červen 2024

Hvězdný francouzský akordeonista Vincent Peirani zahraje v srpnu v Brně třikrát, navíc zde chystá hudební workshop. Bude totiž rezidenčním umělcem festivalu Maraton hudby Brno, který se koná od 8. do 11. srpna na různých místech v centru Brna: v klubech, ulicích, náměstích, pasážích, na lodích i v podzemí.

Festival Maraton hudby Brno je tradičně rozkročen mezi mnoha žánry. Návštěvníky čekají koncerty staré hudby, romská nebo rocková scéna, folk, alternativa a velký akcent je tradičně kladen na world music. Jazzová scéna v Divadle Husa na provázku vznikla ve spolupráci s ČRo Jazz a budeme se jí v budoucnu ještě věnovat.

Nicméně hlavním jazzovým lákadlem 9. ročníku festivalu je akordeonista Vincent Peirani, který v Brně zahraje v různých podobách: sólo, v jazz-rockovém triu Jokers a world music projektu Les Égarés. Navíc povede akordeonový masterclass, který zaujme nejen hudebníky, ale i širokou veřejnost. Podívejme se na Peiraniho projekty podrobněji.

Vincent Peirani je reprezentantem nové vlny jazzových muzikantů, kteří odmítají zažité mantinely a limity. Místo toho, aby šli po vyšlapané cestě, objevují nové směry v hudbě.

Peirani vystudoval na pařížské konzervatoři klarinet souběžně s akordeonem. Později si ale zvolil právě akordeon, který popisuje jako „orchestr sám o sobě“. Po klasickém vzdělání se pustil do současné hudby, francouzského šansonu a jazzu. Spolupracoval s mnoha umělci, získal řadu cen a stal se umělcem roku podle francouzského Jazz Magazine. Jeho koncerty nabízejí zralost, intenzitu a překvapivou transparentnost.

Jokers

Projekt Jokers není úplně nový. Zrodil se před několika lety, když německá rozhlasová stanice NDR pozvala Vincenta Peiraniho k produkci dvou koncertů a dala mu volnou ruku pro tento formát. Vincent se rozhodl poprvé obrátit k jazzovému triu, formátu s tak dlouhou historií, že je téměř posvátná a rozhodně zastrašující. Jeho dva společníci, Federico Casagrande na kytaru a Ziv Ravitz na bicí a klávesy, mají bohaté zkušenosti a dovednosti, zájem o rockovou a elektronickou hudbu a zálibu v hudební fúzi. Bubeník okamžitě navrhl Vincentovi, aby experimentoval s elektronickými efekty na akordeonu. Skupina nejprve odehrála asi třicet koncertů, což jí umožnilo objevit a zdokonalit své možnosti. Když pak přišel čas přemýšlet o albu, rozhodl se Vincent Peirani znovu zamíchat kartami: vezměme stejné hudebníky, ale začněme znovu, s repertoárem a zvukem zcela odlišným od živých vystoupení.

Les Égarés

Les Égarés je víc než jen album a projekt. Je to herní prostor, místo hudebního života, poetický azyl obývaný dvěma dvojicemi, které už léta vynikají v umění křížení zvuků a překračování žánrů. Jsou to Ballaké Sissoko (kora) a Vincent Segal (violoncello) na jedné straně a Vincent Peirani (akordeon) a Émile Parisien (saxofon) na straně druhé.

Koncerty Vincenta Peiraniho na Maratonu hudby Brno:

8. 8. Jokers, Sono Music Club

10. 8. Les Égarés, První patro

11. 8. Vincent Peirani sólo, Uměleckoprůmyslové muzeum

autor: Petr Vidomus
Spustit audio