Mladí ladí jazz Open Air láká na Jazzanovu

25. duben 2024

Pražské Karlovo náměstí bude 30. dubna opět patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz zde proběhne oslava Mezinárodního dne jazzu. Rozhovor s ředitelem festivalu Janem Gregarem poslouchejte zde v záznamu.

Na open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení skupiny Prago Union.

„Festival je opět koncipován jako setkání s předními domácími i zahraničními formacemi, které jazz prezentují v jeho nejaktuálnější podobě,“ říká Jan Gregar. Stejně jako v předchozích letech bude program živě přenášet Český rozhlas Vltava.

Mezi účinkujícími se letos objeví přední soubory přesahující jazzové hranice. Skupina Jazzanova vznikla v roce 1995 a tvoří ji šestice berlínských DJů a producentů. Má za sebou několik remixových kompilací i studiových desek, které vydává na svém labelu Sonar Kollektiv. Nejnovějším albem je nahrávka Face at My Window z roku 2023.

Domácí scénu na Karlově náměstí zastoupí pražská hip-hopová legenda Prago Union, soustředěná kolem rapujícího básníka Adama Svatoše známého pod nickem Kato. Na festivalu vystoupí tak, jak ji řada lidí neslyšela – v sestavě obohacené o trumpetu, saxofon, trombon a tubu svébytného „brass bandu“ Krotitelé Dechů.

Belgičtí Don Kapot kombinují free jazz, afrobeat a krautpunk a před nedávnem vydali svou čtvrtou desku I Love Tempo, na níž nešetří nejrůznějšími zvuky, samply ani sebeironií, jež v jejich hudbě hraje velkou roli.

Německá fusion formace Searching for Home vystupuje od roku 2016 a poslední album Hidden Errors vydala v roce 2022. V loňském roce zvítězila v soutěži Jazzfruit pořádané Mladí ladí jazz. U jejich kolébky stáli dva bubeníci, postupem času se však skupina rozrostla v jedenáctičlenný band muzikantů, kteří se nebojí kořenit své pojetí jazzu a fusion třeba o trapové beaty nebo africký folklor.

Festival Mladí ladí jazz šestnáctým rokem nabízí koncerty interpretů, kteří se nebojí bořit zažité jazzové škatulky a otevírají je nejrůznějším hudebním žánrům. Sází na aktuální objevy mezinárodní scény a nezapomíná ani na domácí kapely a interprety. Vstup na tradiční open air je letos opět zdarma.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.