Mladí ladí jazz představili program

14. březen 2014

Pět let existence slaví festival Mladí ladí jazz. Je to znát i na bohatém programu letošního ročníku, v němž pořadatelé lákají na Roberta Glaspera, Portico Quartet nebo Hiromi.

Letos návštěvníky čeká kromě sedmi koncertních večerů také množství workshopů, veřejných koncertů v centru Prahy či možnost zúčastnit se již tradiční soutěže o nahrání debutového alba.

Zahajovací koncert (30. 3.) proběhne v režii amerického pianisty Roberta Glaspera, mimo jiné čerstvého vítěze Grammy, jenž v Praze vystoupí s projektem Robert Glasper Experiment a představí své nové album Black Radio 2.

Poslechněte si rozhovor s pořadatelem Janem Gregarem:

Jedním z vrcholů festivalu bude koncert japonské pianistky Hiromi Uehara, další držitelky Grammy a jedné z nejvlivnějších jazz(wo)man současnosti.

Po dvouleté pauze na festival zavítá též britská nu-jazzová formace Portico Quartet, s novou sestavou i novým zvukem. Dalším vynikajícím klavíristou, jenž se festivalu zúčastní, je švédský pianista Martin Tingvall se svým německým projektem Tingvall Trio, oceněným jako nejlepší německé jazzové uskupení roku 2010 a 2012.

Z nedalekého Polska se přiřítí energická formace Jazzpospolita, patřící mezi jednu z největších nadějí současného polského jazzu. Výjimečnost jejich hudby potvrzuje i účast na turné slavného producenta a hudebníka Bonobo.

Vrchol festivalu Mladí Ladí Jazz bude v režii amerického baskytaristy Victora Wootena, držitele 5 cen Grammy. Ten zavítá na festival v plné sestavě se svou Victor Wooten Band a ukončí tak měsíc Mladí Ladí Jazz v Praze.

Mladí ladí jazz – výběr z programu 2014

30.3. Palác Akropolis,Robert Glasper Experiment (USA)4.4. Palác Akropolis,Portico Quartet (UK)7.4. Pražská Křižovatka,Hiromi Uehara (JAP)11.4. Jazz Time,Jazzpospolita (PL)17.4. Jazz Dock,Tingvall Trio (DE/SWE) + David Hellbock (AT)25.4. Jazz Time,Sixin2.5. Palác Akropolis,Victor Wooten band

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.