Mladí ladí jazz zná své finalisty

9. březen 2011

Občanské sdružení Nerudný fest oznámilo finalisty soutěžní přehlídky Mladí ladí jazz, jejíž vítěz získá finanční příspěvek na nahrání studiového alba. O konečném vítězi spolurozhodne publikum v pražském klubu Jazztime 15. dubna.

Podle pořadatele Jana Gregara byly na základě zaslaných demo nahrávek či návštěv koncertů do finále kvalifikovány tři kapely s jazzovými prvky. „Jde o 4 Leaf, Fluid Culture a Quattro Formaggi. Z účastníků máme radost, protože od posledního ročníku se citelně zvýšil počet zajímavých seskupení.“

Přihlášených bylo letos 29 seskupení, více či méně blízkých jazzu. Výběr prý nebyl jednoduchý hlavně v závěrečné fázi, kde se v užším kole objevilo šest „skutečně dobrých kapel“. Rozhodování o finalistech prý podle Gregara trvalo několik hodin. Posluchači Euro Jazzu mohou o jimi preferované formaci hlasovat v anketě na webu ČRo Jazz.

Fluid CultureFluid Culture vznikli v roce 2008 v Ústí nad Labem. Propojují především fusion a progresivní rock „s kapkou jazzu“. Jak říkají, hrají pouze vlastní tvorbu, „ve které se snaží propojit zdánlivě neslučitelné a trochu oživit zajeté hudební postupy s důrazem na instrumentalitu jednotlivých členů.“.

02278648.jpeg

4 Leaf4Leaf je jazzová kapela z Hradce Králové (kytara, saxofon, bicí, basa). Hraje především známé standardy (Caravan, Autumn Leaves, Cantaloupe Island) s přesahy do latiny, funku a jazz popu. V listopadu nahrála nové demo také s vlastní tvorbou. Poslechněte si skladbu Brusinky z tohoto natáčení:

Quattro FormaggiQuattro Formaggi jsou již matadory pražských jazzových klubů. Jde o fusion seskupení proplouvající hranicemi mezi jazzem, funkem a latin groove. V roce 2009 skupina zvítězila v soutěži Junior Jazz pořádané Českou jazzovou společností. Pod vedením basisty Michaela Krásného se kapela nechává inspirovat autory jako Mike Stern, Richard Bona, Pat Metheny, nebo Joe Zawinul. Podívejte se na záznam koncertu z Jazz Docku:

Festival Mladí Ladí Jazz vznikl ve spolupráci s Metropolitní univerzitou loni. V letošní soutěži mladých jazzových talentů si vítězná formace odnese příspěvek 15 000 korun na nahrání alba a také 10 nahrávacích hodin ve studiu 3bees.

Projekt je vyvrcholením koncertní série Jazzbit, jejíž organizátoři podle svých slov chtějí „zpřístupnit jazzovou hudbu mladým lidem a odstranit překážky, které se s poslechem jazzu v našem hlavním městě pojí.“ Loňskými finalisty byly skupiny Trim 4, Poetic Filharmony a Fanfán Tulipán. Posledně jmenovaná formace následně nahrála debutové album, které vyšlo koncem února.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.