Mocca Malacco – Živě z Jazz Docku, 2010

20. červen 2011

1. část: Sobota 25.6. – Euro Jazz 20:00 – 20:55: Jazz Club – Záznam koncertu z klubu Jazz Dock z 28. 10. 2010, Praha 2. část: Neděle 26.6. – Euro Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club – Záznam koncertu z klubu Jazz Dock z 28. 10. 2010, Praha

Kvintet Mocca Malacco již zdaleka nekoncertuje s takovou intenzitou jako dříve, nicméně v pražských klubech se příležitostně objevuje. Český rozhlas pořídil záznam jejich vystoupení v klubu Jazz Dock v říjnu loňského roku a internetové rádio Euro Jazz jej exkluzivně odvysílá tento víkend.

Mocca Malacco vznikli v poměrně neobvyklém obsazení v roce 2006 jako klasická studentská kapela studentů Konzervatoře J. Ježka. Ačkoli tehdy nehráli tak často, svými instrumentálními výkony se stali v pražské jazzové komunitě pojmem. Mimo hlavní město se stali známější díky účinkování na festivalu Jazz Goes To Town, nebo Jazz do regionů (2008).

02351719.jpeg

Mocca Malacco se prezentují jako kapela hrající „moderní instrumentální jazz, skladby vlastní tvorby, lichých taktů, podmanivých harmonií, hlubokých myšlenek a absurdních názvů“. Personálně jde hlavně o projekt dvojice leaderů, Štěpána Janouška (trombón) a Michala Wróblewskiho (nikoli ten polský pianista, ale český saxofonista). Oba měli na pražské VOŠ štěstí na výborné učitele (Přemysl Tomšíček, Svatopluk Košvanec, Rostislav Fraš) a postupem času se stali velmi vyhledávanými mladými hráči ve vícero sestavách (TOČR, Bucinatores Orchestra, Toxique, Navigators atd.). Janoušek získal ocenění „nejlepší sólista“ v soutěži Junior Jazz 2008.

Playlist pražského koncertu (v nové sestavě s Jiřím Šimkem na kytaru) tvoří mix starších a novějších skladeb, z nichž většinu složil Michal Wróblewski. Kapela překypuje energií, ale zároveň je znát určitý posun v jejím dávkování, spolehlivější zvládnutí skupinové souhry i nástrojů. Inspirace jsou veskrze jasné: Dave Holland Quartet/Quintet (jeho trombonista Robin Eubanks patří k Janouškovým přiznaným inspiračním zdrojům) a také Steve Coleman. To se neprojevuje jen více či méně přímočarým vlivem ve vlastních kompozicích, ale i v převzaté tvorbě: V první části koncertu zazní Colemanova kompozice Black Hole, která pochází z doby, kdy alt saxofonista spolupracoval s Hollandem a vzájemně se dokázali inspirovat na platformě progresivního hnutí M-Base (tato konkrétně z alba Extensions, 1989). V druhé polovině se objeví Prime Directive, výrazná kompozice Hollandovy klasické kvintetní sestavy s Robinem Eubanksem a Chrisem Potterem (Prime Directive, 2000).

02351716.jpeg

Záznam koncertu jsme rozdělili do dvou částí, které odvysíláme tuto sobotu a neděli, vždy od 20:00. Je trochu škoda, že Mocca Malacco dosud nevydali žádné oficiální album. Záznam pražského koncertu však tento deficit alespoň částečně supluje a slibuje skutečně intenzivní zážitek!

Mocca Malacco – Jazz Dock, 28.10.2010

Michal Wróblewski – saxofony Štěpán Janoušek – pozoun Jiří Šimek – kytara Daniel Panchártek – baskytara Martin Kuzma – bicí

02351720.jpeg

http://moccamalacco.wz.cz/

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.