Multižánroví wrgha POWU vydávají nové album

9. březen 2012

Jako formace mezi mnoha žánry a styly se profiluje soubor wrgha POWU Orchestra, který v pátek 10. 3. pokřtil nové CD opoPOP.

Seskupení pod vedením mladého skladatele Tomáše Sýkory je nezvyklé zejména svým nástrojovým obsazením. To je záměrně vytvořeno tak, aby hierarchicky odpovídalo uspořádání velkého symfonického orchestru v mini podobě. Nyní dvanáctičlennou sestavu nedávno obohatila trumpetistka Štěpánka Balcarová, známá z kapely Inner Spaces. Pro desku opoPOP složila rovněž dvě skladby.

Oproti staršímu snímku Kapiloongo lze prý čekat nejen nové obsazení, ale i celkově nový zvuk a výrazové prostředky. „Celková koncepce je opět multižánrová. Ve většině skladeb je přítomna pěvecká složka, ať už sólová, nebo sborová. Nově používá orchestr elektroniku a samply,“ říká pianista a skladatel souboru Tomáš Sýkora.

Poslechněte si ukázku z nového alba (zpěv Nina Marinová):

WRGHAPOWU - Dada by wrgha
A skladba Na kolotoči s hostujícím raperem Uncle Sámo:


Na kolotoči by wrgha

Většina textů na tomto cd pochází z pera Vlada Micenka (jinak basisty), po jednom textu přispěli Apolena Novotná, Jiří Teper a Štěpánka Balcarová. V březnu a dubnu čeká orchestr natáčení vánočního cyklu Jaroslava Šimíčka Ať rosa z nebes sestoupí. Ten byl napsán přímo pro wrgha POWU Orchestra a měl premiéru v prosinci loňského roku.

Další koncert kapela chystá na 16. března, kdy vystoupí v pražském Jazz Docku.

wrgha POWU Orchestra

Tomáš Sýkora – piano, samply, Jakub Šnýdl – klarinet, tenor sax, zpěv, Nina Marinová – I. housle, zpěv, Štěpánka Balcarová – trumpeta, Milan Jakeš – II. housle, zpěv Michal Šťulík – akordeon, Ilia Chernoklinov – viola José De La Hoz – kytara, Šimon Marek – cello, Vlado Micenko – kontrabas, baskytara, Dušan Navařík – flétna, zpěv, Petr Mikeš – bicí, perkuse

autor: Petr Vidomus
Spustit audio