Na čem dělá... bubeník Kamil Slezák

28. prosinec 2016

„Profesní čas se snažím dělit mezi učení, cvičení a zejména živé hraní, které zabírá většinu mého času. Je to inspirativní proces: zkušenosti z hraní mě obohacují jako pedagoga, a poznatky získané při práci s žáky zase ovlivňují můj hudební vývoj,“ shrnuje své aktivity bubeník Kamil Slezák. Kde hraje a co chystá nového?

Jako první kapelu uvádí Druhou trávu. Ta vychází z amerického country, bluegrassu i jiných folkových směrů a na příští rok chystá natáčení desky. Z jazzových formací pak Slezák koncertuje především s Robert Balzar Triem.

Na čem dělá... bubeník Jiří Slavíček

03565041.jpeg

Ač je Jiří Slavíček známý především jako člen kapely Dan Bárta & Illustratosphere, se kterou pozvolna začíná připravovat nové album, spolupracuje pochopitelně i s řadou dalších formací a interpretů, mimo jiné osobitým Femim Temowem. Stále více ho baví také kariéra pedagoga.

„To je specifické tím, že se s Robertem a Jirkou Levíčkem nevídáme pouze na hraní. Snažíme se scházet také za účelem zkoušení, kdy jen tak hrajeme, vymýšlíme nové věci, posloucháme hudbu nebo debatujeme. Nic z toho by se ale nedělo, kdybychom si nerozuměli po lidské stránce.“

Kapela letos vydala DVD One Day, které natočila loni v létě uprostřed smrkového lesa nedaleko Poličky. Pravidelně také vystupuje s Danem Bártou a společnou tvorbu plánuje v následujících měsících zaznamenat ve studiu.

„Dále působím v big bandech Cotatcha Orchestra a Concept Art Orchestra, i když ve druhém jmenované z časových důvodů spíše zřídka,“ pokračuje Slezák. „Měl jsem ale možnost natočit s CAO album The Prague Six, které letos získalo Anděla.“

03603768.jpeg

Od roku 2008 vyučuje na dvou odděleních hudební fakulty JAMU v Brně: bicích nástrojů a jazzové interpretace. Role pedagoga ho uspokojuje: „Baví mě pracovat s mladými lidmi a zároveň se jimi nechat inspirovat. Jsem také nucen více si uvědomovat věci, které mám již nějak zautomatizované, a jasně je formulovat. Učení mi nastavuje zrcadlo, díky němuž si uvědomuji vlastní slabiny nebo zlozvyky, na kterých pak pracuji.“

Kromě koncertování s již zmíněnými kapelami absolvuje Kamil Slezák v příštím roce také pár vystoupení jako člen projektu Invisible World Quartet Tomáše Lišky, se kterým v říjnu natočil desku.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka