Na čem dělá... pianista Vít Křišťan

27. říjen 2014

Čas pianisty a skladatele Víta Křišťana se jako u řady jeho kolegů dělí mezi koncerty, učení a psaní nové hudby. Působí momentálně ve velkém množství kapel, často i jako autor, a tak není divu, že nedílnou součástí jeho života je dnes i hledání určitého klidu a životní rovnováhy.

„V říjnu a listopadu jako tradičně nevím kam dřív skočit. Hodně hraji, ale není lehké to zkombinovat s učením,“ říká Křišťan hned na úvod. Než ale zmíní detaily o projektech, ve kterých působí, přijde řeč na učení:

„Je důležitou součástí mého hudebního života. Mám skvělé studenty a hodně se snažím, aby nepřišli zkrátka. Tato práce mi navíc poskytuje volnost v tom, co chci a nechci dělat jako muzikant,“ říká s povděkem.

„Učím na KJJ hlavní obor - jazzové piano - a ansámbly. Na VOŠ vedu předmět o kompozici ve druhém ročníku a pak ještě na JAMU v Brně hlavní obory a obligátní piana.“ Velkou radost mu přináší zejména práce v brněnské škole. „JAMU pomalu směřuje k tomu, aby byla školou, která může směle konkurovat těm nejlepším v Evropě. Vilém Spilka má můj obrovský obdiv pro to jak školu vede,“ chválí Křišťan akademii, aniž by jakkoli kritizoval pražskou konzervatoř.

Vít Křišťan

Spektrum aktivit

Co se týče toho hlavního, tedy hraní, působí pianista převážně v neautorských projektech. „Mám pocit, že bych nezvládl více jak dva autorské projekty najednou. Když totiž hrajete cizí hudbu, je vše jednodušší. Někdo vám ukáže styl a vy ho napodobíte. Najít sebe sama skrze vlastní tvorbu je proces dalekou náročnější a chci se jím v budoucnu zabývat asi nejvíce,“ plánuje.

Vít Křišťan v Jazzotéce: V šestnácti jsem se zbláznil do Billa Evanse

Vít Křišťan

Jaká hudba byla zásadní pro pianistu, skladatele a také pedagoga Víta Křišťana? Čekali byste, že k jeho formativnímu poslechu patřil rap, metal i český hip hop? Věřte, že Vít vody lednové Jazzotéky příjemně rozčeřil. Ale nebojte, jazz zcela převládá.

Nicméně skoro ve všech kapelách, kde hraje, se podílí na hudebním směřovaní a v řadě z nich lze slyšet jeho rukopis. Své současné projekty charakterizuje následovně:

„Inner Spaces Quintet je má srdcová záležitost. Rovnocenně se dělíme o tvorbu a všichni ovlivňujeme celkový výraz kapely. Čeká nás listopadové turné s koncerty v Čechách, Londýně a Paříži,“ popisuje již několik let fungující uskupení. „Nutno dodat, že Štěpánka Balcarová odvádí skvělou práci i jako manažer a leader,“ doplňuje.

„Kvartet Tomáše Hobzeka je formace, která uzrála v něco výjimečného. Koncerty jsou vždy velkým výletem za hranice konceptů. Poté jsem spoluautorem v česko-polském projektu Joanna Kucharczyk Quartet. Hrajeme hudbu, která ve mě opravdu rezonuje a cítím, že je to jedna z mých přirozených poloh, kdy mohu rozezpívat můj hlavní nástroj, klavír,“ říká Křišťan. Důkazem tohoto tvrzení je oceňované loňské album More.

„Nelze také nezmínit můj Vít Křištan Project,“ pokračuje. „Deska Imprints vznikla téměř před dvěma roky a od té doby jsme odehráli několik turné. Stále si skvěle rozumíme a hraje se nám dobře. Jsem zvědavý, kam se posuneme s novým repertoárem, na němž pracuji,“ těší se pianista.

Mezi ostatní formace, v nichž hraje, patří mezinárodní trio Afropean Project, kombinující hru na africké tradiční nástroje s bicími a klávesami či hudebně přístupnější Soul Resolution, další mezinárodní uskupení. „Rádi bychom oslovili širší posluchačskou obec. Máme nahraný materiál na debutovou desku, bude se točit klip a začínají se organizovat turné.“

Nové Honzákovo album

Do Vánoc však Křišťana čeká práce ještě na jiném albu. „Jakmile se vrátím z turné s Marcem Bernsteinem, začnu se připravovat na natáčení nové desky Jaromíra Honzáka. Jsem poctěn, že mohu být součástí jeho dalšího alba. Jaromír je pro mě velkou inspirací. Je to vizionář a neutuchající tvůrce,“ skládá komplimenty o generaci staršímu kolegovi. „Práce ve studiu je navíc jednou z mých nejoblíbenějších činností,“ doplňuje.

Vít Křišťan Project

Když Křišťan nehraje či neučí, věnuje se psaní hudby. „Mám před sebou několik výzev, z nichž koncert Prague 6 v prosinci je asi tou největší. Bude to jeden celý set pro big band. Koncert natočí ČRo a mohou se od něho odvinout další skvělé možnosti, pokud dobře dopadne,“ popisuje relativně velkolepý projekt.

„Poté se chci věnovat domácí produkci. S mou snoubenkou Agnieszkou Twardoch máme v plánu sestavit písňový repertoár pro duo. V neposlední řadě je tu také již zmíněný Vít Křištan Project, s jehož směřováním po desce Imprints už mám jasno. Komponování mne tedy čeká až až,“ vysvětluje.

Z nadcházejících koncertů, v nichž Křišťan nějakým způsobem figuruje, lze vyzdvihnout podzimní turné kapely Inner Spaces, či vystoupení big bandu Concept Art Orchestra v rámci projektu Prague 6. Ten proběhne 14. prosince v Jazz Docku.

Jsem kým jsem

Při otázce, zda existuje nějaké větší téma, kterým se momentálně zaobírá, odpovídá rozvážně. „Dříve jsem dost žil očekáváním a frustrací z toho, co mám nebo nemám. Nyní jsem se smířil s tím, kým jsem a nezabývám se, kým bych podle okolí měl být. Vnější svět je projekcí našeho nitra, takže je to opět návrat k hledání a práci sám na sobě, aby člověk mohl prvotně okolí pozitivně ovlivňovat, než být jeho otrokem,“ zamýšlí se.

Rozhovor měsíce: Vít Křišťan a jeho české i mezinárodní aktivity

Vít Křišťan

Pianista Vít Křišťan se pustil s vervou do ambiciózního tria s Jaromírem Honzákem a Romanem Víchou, s česko-polským kvintetem Inner Spaces chystá album s Davidem Dorůžkou, spolupracuje s dánskými hudebníky, a překvapivě se pustil také do zpěvu. V Rozhovoru měsíce jej můžete na Euro Jazzu slyšet v premiéře 4.11. ve 14:00.

Podobně jasný a ve výsledku pozitivní je i Křišťanův názor na praktické fungování české scény. „Je potřeba něco dělat s ohodnocením umělců v Čechách. Jazz si pomalu vydobývá svou hodnotu u českého publika, ale je to ještě dlouhá cesta k tomu, aby byl brán stejně vážně jako například klasická muzika,“ odhaduje situaci.

„Nicméně pokroky jsou stále vidět a to je pozitivní. Když člověk jezdí po Čechách, uvědomí si kolik vděčných posluchačů u nás existuje. To je skvělé. Také jsem rád, že instituce jako Nadace Život umělce, Česká centra, Ministerstvo kultury a další aktivně podporují živé umění,“ vyzdvihuje klady našeho kulturního prostředí Křišťan.

www.facebook.com/vitkristanproject

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.