Nečekané Najponkovo trio vydává album

12. duben 2012

Najponk, Jaromír Honzák a Matt Fishwick vydali nové triové album a odehrají sérii koncertů v Praze a v Brně.

Klavírista Jan Knop, známý pod pseudonymem Najponk, jehož poslední triové album natočené v New Yorku v netradičním obsazení s varhaníkem Ondřejem Pivcem a bubeníkem Gregem Hutchinsonem (It´s About Time) získalo Anděla za jazzové album roku 2010, inicioval vznik dalšího ad hoc triového projektu.

K jeho realizaci přizval předního českého kontrabasistu a skladatele Jaromíra Honzáka a anglického hráče na bicí Matta Fishwicka. Vzniklé album The Real Deal obsahuje Najponkovy aranže známějšího i méně známého „standardního“ repertoáru (mezi nejslavnější kousky patří Ellingtonova Solitude a Chaplinova Smile), jakož i jednu Najponkovu autorskou poctu Bachovi, Parkerovi a Coltraneovi či výlet do tvorby francouzského avantgardisty Erika Satieho.

Zatímco Najponk je vedle aktivního hraní znám jako sběratel jazzu s encyklopedickou znalostí prakticky všeho, co se žánru týká a Honzák jako basista a pedagog spojuje hráče různých generací, o přizvaném bubeníkovi Mattu Fishwickovi zatím v ČR moc slyšet nebylo. Fishwick patří nicméně k nejvyhledávanějším britským bubeníkům současnosti a na českou scénu má spojení skrze saxofonistu Osiana Robertse, s nímž dlouho spolupracoval. V letech 2004 – 2009 žil Fishwick v New Yorku a působil na tamní frekventované jazzové scéně, nyní žije opět v Londýně, kde vede vlastní kvartet a kvintet společně s bratrem Stevem.

02603910.jpeg

U příležitosti vydání alba odehraje trio koncerty v Brně (12.4., Alterna) a v Praze (13., 14. 4. , U Malého Glena).

The Real Deal – playlist

1. Love Letters (Victor Young)2. I´ll Remember April (Don Raye)3. Softly As In A Morning Sunrise (Sigmund Romberg)4. Too Young (Sidney Lippman)5. Listen Here (Eddie Harris)6. Sonora (Hampton Hawes)7. Just A Closer Walk With Thee (traditional, aranžmá Najponk)8. Smile (Charlie Chaplin)9. Wahoo (Bennie Harris)10. Solitude (Duke Ellington)11. Based On Bach, Bird And Trane (Najponk)12. Je te veux (Erik Satie)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio