The New Gary Burton Quartet - Common Ground

19. červenec 2011

Poté, co vibrafonista Gary Burton odešel do zaslouženého důchodu (přesněji přestal učit na Berklee), přešel k nové nahrávací společnosti a sestavil novou koncertní kapelu. Common Ground je jeho prvním studiovým albem od roku 2005 a také slibným návratem ke kvartetnímu formátu.

„The New Gary Burton Quartet“ je složen z hráčů, kteří již s Burtonem mají své zkušenosti a jsou známí i ze svých vlastních autorských projektů. Bubeník Antonio Sanchez hrál na předchozí živé Burtonově nahrávce Quartet Live (2009), basistického veterána Scotta Colleyho asi netřeba představovat, s vibrafonistou však spolupracuje poprvé (prý na Sanchezův návrh).

Burtonovým kolegou a výrazným hlasem ve „frontline“ je Julian Lage – někdejší „zázračné dítě“ a kytarista, jehož zvuk bývá srovnáván s Jimem Hallem, již hrál na Burtonových starších deskách, kde se obklopoval podobně mladými talenty (Generations, 2004, Next Generation, 2005).

Podívejte se na rozhovory se členy kapely:

Lage se k Burtonovi vrací po vlastním „intermezzu“ v podobě svých vlastních nahrávek (Sounding Point a naposledy Gladwell) a dokončených studiích. „Julian natolik vyzrál od svých dvanácti let, kdy jsem ho poprvé poznal! Bezpochyby si vyvinul svůj vlastní jazyk a zvuk,“ říká leader kapely. Spojení vibrafonu s kytarou přitom Burtona bytostně provází již delší dobu. „Miluji ten zvuk. Tohle spojení jsem objevil poprvé v 60. letech, když mě country kytarista Hank Garland přizval na nahrávání. Skloubení těchto nástrojů má ideální témbr a jistý chlad.“

O repertoár se autorsky podělili členové kapely, dále je zde jedno standardní číslo (My Funny Valentine) a Jarrettova In Your Quiet Place, dvěma kompozicemi (Late Night Sunrise a Last Snow) přispěl Burtonův předchozí spoluhráč, pianista Vadim Neselovskyi.

02390440.jpeg

Antonio Sanchez je již etablovaným leaderem vlastních formací. Zde přinesl dva kusy. Up-tempo kompozice Did You Ger It je založena na dvanáctitaktové formě blues, s postupně přidávanými dvěma takty při každém následujícím chorusu. Skladba vyniká call-and-response konverzací mezi Burtonem a Lagem.

Basista Colley přispěl poměrně komplikovaným tématem Never the Same Way. „Je v 7/4 metru, ale protože ji napsal Scott, nezní zdaleka tak odtažitě, jak bývá u skladeb v lichém metru zvykem,“ říká k tomu Burton. Má pravdu; recenzent desky v Jazz Times k tomu výstižně poznamenal, že jen málo skupin dokáže tak elegantně swingovat v 7/4 metru.

Burton se na svých deskách asi nikdy vehementně neprosazuje jako skladatel. Zde ostatně přispěl pouze jedním kouskem, lyricky posazeným tangem Was it So Long Ago? (skladba inspirovaná Astorem Piazzolou se však objevila poprvé již v roce 1988 na jeho desce Times Like These).

Lage na nahrávce znovu dokazuje, že je nejen skvělým instrumentalistou, ale i schopným skladatelem. Jeho na arpeggiu vystavěná kompozice Etude prý skutečně vznikla k osvědčení technických dovedností jeho vlastních studentů. Střední část „etudy“ má zřetelně latinskou příměs a obsahuje pravděpodobně nejvýraznější sóla Burtona s Lagem na této nahrávce.

Baladu In Your Quiet Place napsal Jarrett pro Burtona v roce 1970, kdy se poprvé setkali. Vibrafonista ji velice dlouho hrával na svých sólových recitálech, zde ji však poprvé od 70. let představuje s celou kapelou.

Nové Burtonovo kvarteto není rozhodně pouze jednorázovým projektem, tento rok velmi extenzivně koncertuje a album Common Ground má nepochybně kapelový duch, v němž každý z partnerů rovným dílem přispívá k věrohodnému výsledku celku. Bude velmi zajímavé sledovat, kam se takto dobře sehraná jednotka dále posune.

The New Gary Burton Quartet - Common Ground

Gary Burton – vibrafon Julian Lage – kytara Scott Colley – kontrabas Antonio Sanchez – bicí

02390445.jpeg

Label: Mack Avenue, 2011 www.garyburton.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.