Nicolas Genest - Hati (Sur les bords du Gange)

6. srpen 2012

Francouzský trumpetista Nicolas Genest není v Česku prakticky vůbec známý. Jde však o velmi tvůrčího umělce, který se nebojí překračovat hranice stylů. Nejnovější CD jeho indo-jazzového projektu Hati jsme vybrali za Album týdne.

Dnes už si na to asi sotva kdo vzpomene, ale Nicolas Genest (1964) začínal hrát nejprve na harmoniku (blues), což bylo tak kolem roku 1980. V první polovině 80. let pak studoval hru na trubku na akademii v rodném Châteauroux. Štěstí přišel hledat do Paříže (1986), které zde minimálně po hudební stránce našel – poměrně brzy začal hrát se známými umělci francouzské jazzové scény, jako Henri Texier, Aldo Romano, Richard Galliano, Didier Lockwood, či v bigbandech (Paris Jazz Orchestra).

V 90. letech se Genest ponejvíce zviditelnil po boku saxofonisty Juliena Lourau v jeho fusion kapele Groove Gang (hrál např. na úspěšném albu City boom boom z roku 1999). Pro nastínění kontextu našeho Alba týdne je však podstatné, že poměrně brzy propadl indické hudbě. V roce 1992 začal studovat klasickou jihoindickou (tedy karnatickou) hru na flétnu u Sylvie Lecerf a později také hru na tabla (učitel Shaymal Maïtra).

Záhy na to tyto dva světy (tedy jazz a klasickou indickou hudbu) spojil, když v roce 1995 založil trio s názvem Hati (Nicolas Genest – křídlovka, Hubert Dupont – kontrabas, Philippe Foch – tabla). Postupem času se kapela dále rozšiřovala (sitár, klávesy, další perkuse, zpěv, flétna), až se ustálila v současné sedmičlenné sestavě často doplňované o nejrůznější hosty. Své první eponymní album vydali s velkým úspěchem v roce 2001, následovala turné po Francii i v zahraničí.

02689100.jpeg

Nové album Sur les bords du Gange (Na březích Gangy) je tedy druhou nahrávkou ansámblu Hati, která dovedným způsobem propojuje jazz, groove, pop a výrazné etnické názvuky. V bookletu najdeme jména známá již z jazzové komunity hudebníků kolem zmiňovaného Juliena Louraua (jako Vincent Segal, nebo známý flétnista Malik Mezzadri coby host). Indický prvek zastupuje především trojice Stéphane Edouard (různé indické perkuse), Denis Teste (sitár) a Céline Wadier (indický zpěv).

Už od první skladby Tamul's Walk je zřejmé, s čím budeme mít tu čest: flétnista Malik Mezzadri zde oživuje groove-jazz (v jeho případě je často zmiňována spojitost s M-Base), pro nějž byl dříve tak známý a populární (poslední desky naznačují, že nyní směřuje do mnohem experimentálnějších sfér). Pojí se ovšem se sitárem a poměrně složitými perkusivními patterny. Jistým způsobem se tu aktualizuje odkaz podobných world-jazzových fúzí ze 70. let (vzpomeňme na pokusy Milese Davise nebo Johna McLaughlina). Poslechněte si ukázku:



Nicolas Genest je nejen schopný skladatel (složil všech 9 skladeb na albu), ale hlavně výtečný instrumentalista. Vcelku velký prostor má pro svou křídlovku v kompozici Mysore:



Do několika skladeb Genest přizval dětský smyčcový soubor Les Petites Mains Symphoniques. V tomto případě pomohl podpořit zpěvačku Céline Wadier:



Není třeba být velkým odborníkem na indickou hudbu, abychom indo-jazz-funk v podání formace Hati dokázali náležitě ocenit. Album Nicolace Genesta vyniká skvělými a snadno zapamatovatelnými tématy, neobvyklými nástrojovými spojeními (flétna, sitár, syntezátory) a obecně zajímavými kompozičními nápady. CD Sur les bords du Gange lze zařadit směle mezi nejzajímavější indo-jazzové fúze posledních let a bližší seznámení s tvorbou Nicolase Genesta lze jen doporučit!

Nicolas Genest - Hati (Sur les bords du Gange)

Nicolas Genest – křídlovka, kompoziceCéline Wadier – indický zpěvDenis Teste – sitárStéfanus Vivens – Fender Rhodes, syntezátoryHubert Dupont – kontrabasPhilippe Foch – bicíStéphane Edouard – perkuse

02689103.jpeg

Hosté: Prabhu Edouard – tablaVincent Segal – celloMalik Mezzaddri – flétnaLes Petites Mains Symphoniques – dětský smyčcový soubor (vede Eric Du Fay)

Label: Plus Loin Music, 2012

www.facebook.com/hatijazz

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio